Hirdetés

5 tavaszi teendő, amit most végezz el, hogy felfrissüljön a konyhád

A lakás többi pontján ilyentájt szokás nagytakarítást és egyéb felfrissítő rendezkedést végezni, és nincs ok arra, miért kéne épp a konyhának kimaradnia ebből a körből. Az alábbi néhány aprósággal felkészíthetjük a főzés színterét is a megújulásra.

Hirdetés

Pakold ki a „tartós polcot”

Van az a bizonyos polc a szekrényben/kamrában, ahol a liszttől kezdve a cukron át egészen a tésztáig és hüvelyesekig minden megtalálható. A tartós élelmiszerek ugyan meglepően hosszú szavatossággal rendelkeznek (néha a csomagoláson jelzett dátumon túl is), mégsem árt időről időre átnézni őket. A tavasz kiváló idő erre: a friss alapanyagok megjelenésével kevésbé hagyatkozunk majd a kamrára, így még ilyenkor elhasználhatjuk, ami esetleg nemsokára lejár.
Ha minden kikerült, töröljük át a polcokat, majd szelektáljunk, és amit tudunk, használjuk fel!

Nézd át a fűszereket

A fűszer is tartós élelmiszernek számít, azonban alaposabban oda kell figyelni rá, tekintve, hogy a szavatosságának lejárta előtt is sokat veszíthet ízéből, aromájából. Pakoljuk ki a tasakokat és üvegcséket, majd nézzük át a gyűjteményt: az érzékeinkre hagyatkozva könnyedén eldönthetjük, minek kell menni és mi az, ami maradhat. Ha tehetjük, a tasakok tartalmát is öntsük át zárható tárolókba (akár használhatunk kisebb méretű, leselejtezett üvegeket). Ha valami már nagyon gyenge, lejárt vagy elfogyott, cseréljük frissre vagy pótoljuk, így adva új lendületet az ételek ízének is.

Olvaszd ki a hűtőt

Ugyan nem a legkellemesebb feladatok egyike, de ilyenkor érdemes nekilátni a hűtő kipakolásának is: a fagyasztó és a sima hűtőrész tartalmát pakoljuk át ideiglenesen hűtőládába vagy jól szigetelő hűtődobozba…persze csak azokat az élelmiszereket, amiket nem selejtezünk ki előbb. Simán lehet ugyanis, hogy a szekrény tartalmának egy részéről annyira megfeledkeztünk, hogy az élelmiszerek időközben lejártak, beszáradtak vagy megromlottak. Ezek menjenek a kukába, minden más az ideiglenes tárolóba, míg a fagyasztó ki nem olvad (így a nyáron sűrűbben használt fagyasztó kapacitása is megnő majd) és a hűtő is kap egy alaposabb szellőztetést. Majd töröljük át, és mehet is vissza minden.

Szelektáld a tárolókat

Ahogy szépen lassan újraindul majd a tartósítás és befőzés időszaka, ismét szükségünk lesz majd az időközben megürült befőttesüvegekre, palackokra és dobozokra. Érdemes jó előre átvizsgálni az összes hasonló tárolót: nem rossz-e a kupak, nem repedt-e a doboz, nincs-e kellemetlen szaga? A selejt mehet a szelektívbe, a hiányt pedig pótoljuk még most (ilyenkor talán kedvezőbb áron juthatunk hozzá szezonon kívül az üvegekhez, dobozokhoz a háztartási boltokban).

Kezeld le a faeszközöket

Ugyan bármikor máskor is megejthetnénk a faeszközök ápolását, érdemes ezt is hozzácsapni a listához, ha már úgyis benne vagyunk a munkában. A vágódeszkákat mossuk el alaposan, hagyjuk teljesen kiszáradni, majd vonjuk be ismét faápoló olajjal.

A fakanalakat forraljuk ki egy nagy fazékban, így megszabadulva a kellemetlen ízektől, amelyek az idők során beleívódtak a kanalak szerkezetébe. Akár a konyhapultnak is adhatunk egy kis plusz szeretetet, megérdemli.

 

 

Hirdetés