Hirdetés

Egészben sült, fűszeres karfiol: ez lesz az új kedvenced

Az olívaolajos-fűszeres keverék átjárja az egészben sült karfiolt, belül szinte krémes, kívül pedig aranybarna és pirult lesz.

Hirdetés

Ha szereted a karfiolt, próbáld ki egészben sütve, így teljesen más lesz az élmény, mintha rózsákra szedve készítenéd el, ráadásul húshelyettesítőként is tökéletesen működik.

Az alábbi receptben jó sok fűszerrel, parmezánnal és fokhagymával sütöttük össze: akkor lesz az igazi, ha ez a keverék átjárja kívül-belül, ezért fontos, hogy a rózsák közé is jusson belőle.

Mivel egészben sül a karfiol, kicsit időigényesebb a recept, de a munka oroszlánrészét a sütő végzi, neked csak negyedórát kell rászánnod.

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 fej karfiol
  • 0,8 dl olívaolaj
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 30 g parmezán
  • másfél ek. olasz fűszerkeverék
  • 1 tk. só
  • 1 tk. füstölt paprika

Elkészítési idő: 1 óra Előkészítési idő: 15 perc

Elkészítés:

  1. Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. Olajozzunk ki egy öntöttvas edényt.
  2. A karfiolról távolítsuk el a leveleket, majd alaposan mossuk át kívülről, és próbáljuk meg a rózsák között is átöblíteni. Tegyük egy száraz konyharuhára, itassuk fel róla a nedvességet.
  3. Egy kis tálban keverjük össze a fűszereket, a reszelt parmezánt és fokhagymát, illetve az olívaolajat.
  4. A karfiolt tegyük egy deszkára fejjel lefelé, és próbáljuk meg levágni a torzsa nagyobb, keményebb részét, de vigyázzunk, hogy azt a részt már ne távolítsuk el, amihez a rózsák csatlakoznak. Maradjon egyben a fej.
  5. Kenjük le a karfiolt kívülről a fűszeres keverékkel, de próbáljunk meg a rózsák közé is juttatni belőle, ezt a szára felől tudjuk megtenni.
  6. A karfiolt tegyük az előkészített edénybe, majd fedjük le alufóliával, és tegyük a sütőbe 30 percre.
  7. Vegyük le a fóliát, emeljük a sütő hőfokát 200 fokra, majd tegyük vissza a sütőbe még 30 percre. Mikor a villa könnyen belemegy a rózsákba, biztosan készen van.

 

 

Hirdetés