Hirdetés

Hétvégére berobban a nyár

Két nap „normális” áprilisi idő után újabb felmelegedés kezdődik, definíció szerinti nyári napra és hőségnapra is van esély.

Hirdetés

Szerdára többé-kevésbé megnyugszik a légkör, már csak helyenként számíthatunk némi esőre, de sok helyen erős lesz a szél, a csúcshőmérsékletek 15-21 fok között alakulnak.

Csütörtökön újabb front érkezik, marad a szél, ám a mainál jóval kevesebb csapadékra van kilátás, az elszórt záporok, zivatarok elsősorban az északkeleti országrészben várhatók. A hőmérséklet a 15-22 fokos, áprilisi normába illő tartományban lesz, ám ezzel a lendülettel intenzív felmelegedés kezdődik.

Pénteken 18-25, hétvégén pedig már 23-28, 25-30 fokot mérhetünk.

Csak a miheztartás végett, a meteorológiai definíció szerint hazánk éghajlatán nyári napnak számít, amikor a legmagasabb hőmérséklet eléri a 25 Celsius-fokot, és hőségnapnak, amikor a 30-at. Miközben még mindig csak április elejét írunk.

A háttérben kissé átalakul az időjárási szituáció, a hétvégén már Északnyugat-Európa felett alakul egy ciklon, amely Marokkó és az Ibériai-félsziget irányából szállítja fölénk a rendkívül enyhe levegőt. A hétvégén esőre nem kell számítanunk, a szél viszont sok helyen élénk, erős marad. Markáns fordulat egyelőre csak a hónap utolsó dekádjára látszik, az előttünk álló bő két hétben minden jel szerint marad a nyárias időjárás, amit legfeljebb egy-egy front átvonulása törhet meg.

 

 

Hirdetés