Hirdetés

Hogy tároljuk és használjuk fel az ételmaradékot?

A legegyszerűbb módja a maradékok eltüntetésének, ha egyszerűen a szemetesbe dobjuk őket, azonban sok pénzt megspórolhatunk, ha némi kreativitással újragondoljuk őket. Egy Sue Quinn nevű szakácsnő nagyszerű ötleteit követve pedig elsajátíthatjuk a legjobb módszereket a maradék ételek tárolására, illetve újrafelhasználására, hogy ezentúl minél kevesebb étel landoljon a kukában.

Hirdetés

Bár tudjuk, hogy kezdenünk kellene valamit a megmaradt ételekkel, de sokszor nem érezzük őket elég vonzónak ahhoz, hogy elfogyasszuk vagy akár újrahasznosítsuk őket. Napjainkban azonban nagyon népszerű az újrahasznosítás témája az emberek életében, köszönhetően a fenntarthatóságra, illetve környezetvédelemre való törekvésnek, így egyre többen nyúlunk vissza nagyanyáink ételmentési praktikáihoz, és használjuk fel a maradékokat.

Sue Quinn, a Second Helpings című szakácskönyv szerzője megosztott néhány praktikus tanácsot, ami a hasznunkra válhat, ha nem szeretnénk többé kidobni a megmaradt ételt.Quinn ötletei még azok számára is hasznosak lehetnek, akik számára a spórolás és a természetvédelem nem elég meggyőző érv, ugyanis a maradékokból villámgyorsan és egyszerűen készíthetünk új fogásokat, mintha minden egyes hozzávaló friss lenne, hiszen azok még főzés és feldolgozás előtt állnak. Így viszont még időt is megtakaríthatunk.

Tároljuk áttekinthetően
 
Sue Quinn nem javasolja az alufóliába történő csomagolást, hiszen így nem látjuk, milyen ételt rejt a csomag, és idővel megfeledkezhetünk róla, amikor pedig elővennénk, gyakran már megpenészednek. Ehelyett tegyük a maradék ételt átlátszó edényekbe.

Készítsük elő őket az újrafelhasználásra

A maradék ételt tároljuk fogyasztásra, illetve felhasználásra előkészítve, átlátszó, légmentesen záródó dobozokban, felcímkézve és feliratozva.

Ne féljünk kombinálni őket friss hozzávalókkal
 
Nem törvényszerű, hogy minden maradékot egyszerre kell felhasználni, azaz mindent beleönteni egy nagy serpenyőbe, és összekeverni. Ehelyett többféle maradék egy-egy friss elemmel párosítva különféle új fogások alkotórésze lehet. Azonban fontos a priorizálás: mindig azokat a maradékokat használjuk fel először, amelyek könnyebben romlanak.

Fűszerezzünk bátran!

Egy-egy maradék étel újragondolásának titka lehet a más fűszerezés, illetve ahogy már említettük, néhány plusz alapanyag beszerzése. Például a vasárnapi sült hús máshogyan fűszerezve, illetve tortillába csomagolva másnap remek munkahelyi ebéd lehet, miközben egyáltalán nem kelti azt az érzést, hogy maradékot eszünk.

 

 

Hirdetés