Hirdetés

Így barnul meg leglassabban a banán

Sokan csak most, egy felkapott TikTok-videóból tanulták meg, hogyan is kell tárolni a banánt úgy, hogy a lehető legtovább ép maradjon.

Hirdetés

A videó négy féle képpen tárolta a gyümölcsöt: hűtőben; a pulton, elkülönítve minden más gyümölcstől; alufóliával betekerve a szárát; és ugyanezt vizes ronggyal is megtette, írja az IFLScience.

Nem meglepő módon a legrosszabb ötletnek a hűtőben tárolás bizonyult, a gyümölcs ugyanis jóval a többi előtt barna árnyalatúvá vált. A teszt arra is rávilágított, hogy a legjobb amit tehetünk, ha minden gyümölcstől külön tároljuk a banánt, hűvös és száraz helyen.

Ennek pedig az a fő oka, hogy az érés közben rengeteg etilént szabadít fel a banán, ami a többi gyümölcs érését is felgyorsítja.

A többi gyümölccsel ellentétben a banán meglehetősen sok etilént állít elő, miközben érik. Bár eleinte ez előnyös lehet, idővel a túl sok etilén miatt a gyümölcs egyszerűen túlérik, a sárga pigmentek lebomlanak, a banánon pedig barna foltok jelennek meg. Ez a folyamat az úgynevezett enzimes barnulás.

 

 

Hirdetés