Így készül a legegyszerűbb, finom és selymes sütőtökkrémleves
Az őszi/téli szezon egyik legnépszerűbb és legsokoldalúbb zöldségéből kitűnő leves készíthető, mutatunk pár szuper receptet, amivel te is könnyen megfőzheted!
A sütőtök - csak úgy, mint a kukorica vagy a burgonya - Amerika felfedezése után terjedt el Európában, Magyarországon a XVI. század óta ismert és termesztett zöldség. Nem véletlenül örvend nagy népszerűségnek, jelentős a karotin- és C-vitamin-tartalma, kitűnő rostforrás, tápértéke és energiatartalma igen magas, és ez még mindig nem minden: magas kálium-, foszfor-, vas-, réz- és mangántartalommal bír, sőt, vérnyomáscsökkentő és vízhajtó hatása is van.
A sima, sütőben sült sütőtök mellett ősszel és télen többen készítenek sütőtökös süteményeket valamint krémleveseket. A sütőtökkrémleves egy nagyon egyszerű és tápláló, finom étel, ennek mutatjuk meg most különböző elkészítési módjait.
Az egyik legjobb recept elkészítéséhez a következőkre lesz szükséged
50 dkg kanadai sütőtök (ez a legtöbb helyen kapható, hosszúkás, narancssárga tök), 1 db burgonya, 1 nagy fej vöröshagyma, 40 g vaj, 1 evőkanál méz, 1 db leveskocka, 1 dkg tökmag (pirított), 1 dl főzőtejszín, só ízlés szerint, bors ízlés szerint (frissen őrölt) szerecsendió ízlés szerint (frissen reszelt)
A sütőtököt kettévágjuk, belsejéből kikaparjuk a magot. Előmelegítjük a sütőt. Beletesszük vágott felükkel a tököket egy tepsibe, majd alufóliával letakarjuk őket. Addig sütjük, míg szépen megpuhulnak, mi azt ajánljuk, 190°C-on 25-30 percig süsd a tököt, addigra már kanalazhatóvá kell, hogy puhuljon
Közben felvágjuk a hagymát, vajon lepirítjuk, hozzáadjuk a mézet, és karamellizáljuk. Felöntjük a zöldséglevessel (1,2 liter). Beletesszük a kockára vágott burgonyát. 10 percig fedő alatt főzzük.
Sózzuk, borsozzuk, reszelünk rá szerecsendiót. Hozzáadjuk a kikapart tökbelsőnket és a tejszínt. Botmixerrel pürésítjük. Visszatesszük a tűzre, és további 5-10 percig főzzük.
A végén pirított tökmaggal tálaljuk.


