Hirdetés

Így változtatja meg az agyadat, ha túl sok csokit eszel

A kakaóbabból készült édesség évezredek óta kedvelt finomság. Az ókori népek által az istenek eledelének tartott csokoládé pillanatok alatt hódított meg minden területet, ahol elterjedt. Ma pedig már függővé is tehet.

Hirdetés

Csokit enni szinte mindenki szeret. Gombóc Artúr óta azt is tudjuk, mennyire változatos formában is finomak tudnak lenni a kakaós szeletek, amiből a rajongók tényleg bármikor és bármennyit képesek lennének elfogyasztani. Nem véletlenül. A csoki ugyanis megdöbbentő hatást gyakorol az agyunkra.

A magas, legalább 60-70 százalék kakaótartalmú csokoládé olyan antioxidánsokat tartalmaz, melyek szervezetünkbe kerülve megvédik azt számos betegség kialakulásának kockázatától.

Az étcsokoládé fogyasztása a kávéhoz hasonló módon képes növelni az agy éberségét és serkenti a gondolkodást. A csokoládéban található antioxidánsoknak köszönhetően ugyanis kitágulnak az agyi erek, így több oxigén és vér jut el a fontos agyi területekre.

A kakaóban található flavonoidok és polifenolok csökkentik a stressz káros hatásait és nyugtatólag hatnak ránk, szterotonintartalmának köszönhetően csokievés közben boldogságérzetet tapasztalunk. Nem csoda, hogy olyannyira szeretjük ezt a természetes antidepresszánst. Korábban lelki eredetűnek tartottak minden édesség- vagy ételfüggőséget, és zömmel pszichológiai tanulmányokban esett róluk szó, és ily módon kívánták kezelni is őket, a fenti eredmények azonban jelentős fordulathoz vezethetnek a táplálkozástudományban.

 

 

 

Hirdetés