Hirdetés

Íme néhány jó tanács, hőség idejére!

Az időjárási előrejelzés szerint az előttünk álló napokban is egyre emelkedik a hőmérséklet, továbbra is meleg idő várható.

Hirdetés

Egyre gyakoribbak napjainkban a rendkívüli hőmérséklet-ingadozások. Ez az időjárás jelentősen megterheli szervezetünket. Az ilyen szélsőséges időjárási körülmények között fokozottan ajánlott megfogadnunk az alapvető egészségvédelmi tanácsokat, hiszen a nagy hőség bárkinél kiválthat panaszokat, kellemetlen tüneteket, dekoncentrációt. Jellemzően a legveszélyeztetettebb csoportok a kisgyermekek, az idősek, a várandós kismamák, valamint a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők.

Testtömegtől és fizikai aktivitástól függően, akár 3-4 liter folyadék bevitele javasolt, azonban célszerű kerülni a cukros, koffeines és az alkoholos italok fogyasztását!

Az izzadás során elvesztett ásványi sók pótlásáról gondoskodjon!

Könnyen emészthető, valamint a vitamindús ételek fogyasztása javasolt!

11 és 15 óra között kerülje a tűző napon tartózkodást! Fektessen nagyobb hangsúlyt a bőrvédelemre, hiszen nagy a leégésveszély. Magas, 30-40-es faktorszámú  fényvédőszerek használata ajánlott.

Ajánlott több időt hűvös, légkondicionált helyiségben tölteni.

Viseljen jó minőségű, UV-szűrős napszemüveget, hiszen az erős sugárzás szemkárosító hatású is lehet.

Sose hagyjon gyermekeket, vagy állatokat (kutyát) zárt, szellőzés nélküli parkoló autóban!

Könnyű, világos színű, bő szabású, pamut alapanyagú ruhát hordjunk a forró napokon!

Az autóval közlekedők koncentrációjára is kedvezőtlen hatással lehet a nagy meleg, ők fokozott óvatossággal vezessenek.

Akik a kánikulát vízparton töltik, napozás után hűtsék le magukat, ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel, hiszen a hirtelen testhőmérséklet-változás ritmuszavart válthat ki.

 

 

Hirdetés