Hirdetés

Napelemek – fontos pontosítás érkezett a minisztériumtól

Fontos részleteket közölt Facebook-oldalán a napelemes módosításokkal kapcsolatban az Energiaügyi Minisztérium, miután ismét összeültek a minisztérium és a napelemes szervezetek képviselői.

Hirdetés

A múlt héten megjelent az a kormányrendelet, amely rögzíti a háztartási napelemrendszerek számára meghatározott, éves elszámolást lehetővé tevő feltételeket. Eszerint a háztartási méretű kiserőmű (napelemes rendszer) üzemeltetőjével a villamosenergia-kereskedő cég éves szaldó elszámolást alkalmaz az üzembe helyezést követő 10. év végéig, ha az igénybejelentést 2023. szeptember 7-ig benyújtották, a napelemeket pedig legkésőbb 2026. január 1-ig üzembe helyezik.

A minisztérium legutóbbi Facebook-bejegyzésében egyértelművé tette, hogy

  • az éves szaldó elszámolás fenntartása minden háztartási méretű kiserőműre érvényes
  • az általános határidők betartása esetén a családokon kívül a további üzemeltetők (köztük például vállalkozások, önkormányzatok és intézmények) napelemes rendszerei is a kedvezőbb elszámolásban maradhatnak
  • a folyamatban lévő lakossági napelemes pályázaton nyertes beruházások a kormányzati szándék szerint szintén éves elszámolásban működhetnek az üzembe helyezésüktől számított tíz éven át.

Az Energiaügyi Minisztérium elkezdte újratárgyalni azt az uniós társfinanszírozású programban megszabott feltételt az Európai Bizottsággal, amely alapján az érintettek korábban elfogadták, hogy automatikusan átkerülnek a kötelezően bevezetendő bruttó elszámolásba. A bruttó elszámolás kapcsán közös nevezőként fogalmazódott meg, hogy az adminisztratív átvételi ár szintje mellett lényeges szempont az is, hogy a napelemes termelők piacra lépése lehetővé váljon, közölték.

 

 

Hirdetés