Hirdetés

Narancs – A téli vitaminbomba

A hideg hónapok egyik legnépszerűbb déligyümölcse, amely nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, emellett számos pozitív élettani hatása ismert, többek között csökkenti a téli depresszió tüneteit is. Íme, sokak kedvence, a narancs.

Hirdetés

A narancs az egyik legfontosabb téli C-vitamin-forrásunk. Jó példa erre, hogy egyetlen Navel fajtájú narancs 25 százalékkal tartalmaz több C-vitamint, mint amennyi egy átlagos felnőtt napi szükséglete. Természetes C-vitaminja hatásosabb, mint a tablettáké, feltehetőleg a bioflavonokkal való előfordulása miatt.

A narancs A- és B-vitaminokat is nagy mennyiségben tartalmaz. Előbbi a látás épségéért és a bőr egészségéért felel, utóbbi pedig a szénhidrát- és zsíremésztésben jótékony hatású. Segíti továbbá a hasnyálmirigy működését, az emésztés során a tápanyagok felszívódását, s megszüntetheti az esetleg fennálló székrekedést is.

Antioxidánsai – a flavonok és a karotinok, az antociánok, valamint a limonén – mind rákmegelőző és rákellenes hatásúak. Ruténtartalma a kapilláris erekre, az idegrendszerre és a szívre hat jótékonyan. Az illatos narancsolajok pedig élénkítenek, és jókedvre derítenek, ezért a téli depresszió ellen is érdemes déligyümölcsöt fogyasztani.

Fitoösztrogénjei nőgyógyászati panaszokat enyhíthetnek, de nem szabad megfeledkezni vírus- és baktériumellenes hatásáról sem. A narancs segítség lehet a fertőzésekkel szemben is, mivel a benne lévő természetes antibiotikus hatású anyagok egyben fájdalomcsillapítóként is szolgálnak.

A narancs vízhajtóként is remek, a vesére is jótékonyan hat, továbbá csökkenti a vérnyomást. Kalcium-, magnézium– és káliumtartalma révén erősíti immunrendszerünket, a savas gyümölcshúsból különösen jól felszívódik a kalcium és a kálium. A narancs rosttartalma 100 gramm gyümölcsben mintegy 1,5–2,5 gramm.

A narancs színe szinte semmit sem árul el a gyümölcshús minőségéről, ez csupán a termés helyéről tájékoztat. Az egyenletesen meleg hőmérsékletű területekről – így Brazíliából vagy Floridából – származó narancsok halványsárgák vagy enyhén zöldek is lehetnek. Azokon a területeken, amelyekre nagy hőmérséklet-ingadozás jellemző, például Spanyolországban, javarészt pirosas narancssárgára érnek a gyümölcsök.

Ha a narancs savanyúnak bizonyul, nem érdemes arra várni, hogy megérjen. Ebben eltér a hazai gyümölcseinktől. Hamarabb romlik meg, minthogy egy kicsit is megédesedne.

 

 

Hirdetés