Hirdetés

Omlós, húsvéti vajas keksz: linzertésztából a legfinomabb

Húsvétra is süthetsz linzert, amit akár összeragaszthatsz lekvárral, vagy az omlós tésztákat cukormázzal is díszítheted.

Hirdetés

A húsvéti vajas kekszek olyan mutatósak, hogy ünnepi díszként is megállják a helyüket. Az alapjuk a jól bevált linzertészta, aminél ügyelj az arányokra. Vedd elő a tavaszi kiszúrókat, a tojást, a nyuszit, a csibét, majd dekoráld kedvedre a kész linzereket. A sütit előre is elkészítheted, hisz napról napra puhább lesz.

Húsvéti vajas keksz
Hozzávalók
A tésztához

  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • 1 db tojássárga
  • 0.5 csomag sütőpor
  • 1 csipet só
  • lekvár (opcionális)

A mázhoz

  • 20 dkg porcukor
  • 1 db tojásfehérje
  • 2 csepp citromlé
  • ételfesték

Előkészítési idő: 20 perc
Elkészítési idő: 20 perc

Elkészítés:
A lisztet szitáld egy tálba, szórd hozzá a sütőport, a sót, a cukrot, majd morzsold össze a kis darabokra vágott hideg vajjal. Add hozzá a tojássárgát, és gyúrd össze a tésztát. Ha nem akar összeállni, tégy hozzá egy-két evőkanál tejfölt. Gyorsan dolgozz, hogy a vaj ne olvadjon meg a kezed melegétől, különben nem lesz omlós a süti. Amikor sima, fényes, elválik az edény szélétől, formázz belőle egy gombócot, és letakarva tedd a hűtőbe legalább fél órára.  

Ezt követően rakd át a tésztát lisztezett felületre, és nyújtsd ki három-négy milliméter vékonyra. Szúrd ki tetszőleges formájú húsvéti szaggatókkal, majd sorakoztasd a sütiket egy sütőpapírral bélelt tepsibe. Süsd meg 170 fokon körülbelül 10 perc alatt. Amikor a tészta kezd pirulni, vedd ki a sütőből. Ezt a mennyiséget több részletben tudod kisütni. 

Akár lekvárral is összeragaszthatod a linzereket, de mázzal is díszítheted. Ebben az esetben a tojásfehérjéhez adj szitált porcukrot, egy-két csepp citromlevet, és keverd habosra. Akkor jó, ha szép fényes és sűrű a massza, amit ételfestékkel, szörppel is színesíthetsz. Töltsd kivágott sarkú zacskóba, és dekoráld a húsvéti sütiket ízlésed szerint.
A répatorta is remek választás az ünnepre, főleg mascarponés krémmel készítve. Kicsik és nagyok is imádni fogják. 

 

 

Hirdetés