Hirdetés

Premontreiek 900 – Rendtörténeti kiállítás nyílt a Magyar Nemzeti Múzeumban

A 900 éves évforduló alkalmából a Magyar Premontrei Cirkária és a Magyar Nemzeti Múzeum közös kiállításon mutatja be a magyarországi premontrei rend múltját, szellemi, lelki, kulturális és tudományos örökségét. A kiállítás 2021. május 28. és szeptember 15. között tekinthető meg a Magyar Nemzeti Múzeumban.

A megnyitó előtti napon tartott sajtótájékoztatón Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) főigazgatója A 900 éves premontrei rend története Magyarországon című időszaki kiállítás fontosságát hangsúlyozva elmondta, hogy azért is jelentős ez a kiállítás, mert éppen a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus évében készült el. A premontreiek rendjében az Eucharisztia különös tiszteletben áll, a rendalapító Szent Norbert egyik attribútuma a monstrancia.

A tárlaton elsősorban a Gödöllői Premontrei Apátság és levéltár, a Csornai Premontrei Apátság és levéltár, a Premontrei Női Kanonokrend Zsámbéki rendháza, valamint több premontrei gimnázium gyűjteményéből származó, korábban kiállításon még nem szerepelt liturgikus tárgy, dokumentum, litográfia, fotográfia látható.

Kusler Ágnes művészettörténész, a kiállítás kurátora kiemelte, hogy a tárlat célja áttekintést nyújtani a premontrei rend alapításáról, lelkiségéről, múltjáról és jelenéről a tárgyi örökség bemutatásával, egyúttal felhívni a figyelmet arra, hogy a rendtagok, többek közt Mécs László pap költő miként járultak hozzá a magyar kultúra gazdagításához.

Az MNM Lapidáriumában látható a 2020-ban készített, A premontrei örökség című film is, amely a rend magyarországi jelenlétét mutatja be. Az MNM Kupolatermében pedig megtekinthető Nagy Sándor A hadak útja című monumentális pannója – a festményen Szűz Mária alakjával és a Tejút csillagrengetegén át lovakon vágtató magyar hősi uralkodókkal. Az alkotás Trianon után, 1924-ben készült a Gödöllői Premontrei Gimnáziumba, és sok évtizednyi lappangás után 2019-ben került elő.  

A szerzetesek személyes tárgyai révén megelevenedik a kolostori élet. A kiállítás jól érzékelteti a premontreiek lelkiségét, amelyet a szemlélődés és az emberek szolgálata (a lelkipásztorkodás, majd a 19. század elejétől a tanítás) együttesen határoz meg (vita mixta). Külön rész foglalkozik a zsámbéki premontrei templomrom történetével. A kiállítás kiemelkedő alkotása, „kincse” Vaszary János Szent Norbertet ábrázoló, 1897-ben készített festménye, amely az esztergomi szemináriumból került a zsámbéki Keresztelő Szent János-plébániatemplomba.

A tárlat látogatható az MNM Pulszky-termében hétfő kivételével naponta 10 és 18 óra között. Ebben az időszakban a kurátor és más szakemberek mellett a premontrei rend tagjai közül is többen tartanak vezetéseket a kiállításon, az érdeklődők kerekasztal-beszélgetések során ismerhetik meg a rend építészetét, a magyar oktatásban betöltött szerepét, a középkori liturgikus kódexeket.  

 

 

Hirdetés