Hirdetés

Útmutató az igazán finom otthoni pizzához

Bárhová utazunk a világban, a hello mellett a legismertebb, legtöbb nyelven érthető szó a pizza. Szinte mindenhol lehet kapni, ehetjük a nap bármely szakában főételként vagy csupán egy szeletnyit nassolásként.

Hirdetés

Kezdjük az alapokkal, vagyis a paradicsomszósszal! Noha tudjuk, sok olyan pizza van, aminek nem paradicsomszósz az alapja, így akár bechamel, pesto vagy fokhagymás fűszeres olaj, bármelyikről is legyen szó, fontos, hogy ne kenjük fel túl vastagon a tésztára, különben a pizza tésztája túlságosan felpuhul. Ha paradicsomos alapot készítünk, számtalan fűszerkombináció közül választhatunk, de ha friss, idényben termő paradicsomot használunk érdemes hagyni, hogy a paradicsom természetes íze domináljon. Ilyenkor a paradicsomszószt elég csak megszórni egy kevés sóval, borssal, bazsalikommal, oregánóval.

Ha nem gyors megoldásokra törekszünk a paradicsomot előkészíthetjük sütőben is. Alacsonyabb hőfokon, egy órán át, olíva olajjal, sóval, borssal és fokhagyma gerezdekkel egészben sütve elképesztően intenzív paradicsom ízt kapunk. Kihülés után a tepsink teljes tartalmát egybe turmixolva fantasztikus paradicsomszószt kapunk, amely lassú tűzön tetszés szerint sűríthető.

A sajtot közvetlenül a paradicsomos alapra kell szórni, ha ugyanis a többi feltétre helyezzük, a feltétek (például a kukorica vagy a gomba) nem megpirulnak, hanem inkább megfőnek, az is előfordulhat, hogy félig nyersen maradnak a sajt alatt. Ha autentikus olasz pizzára vágyunk, a trappista sajtot mellőzzük, helyette inkább mozzarellát válasszunk. Ha pedig parmezánnal vagy Grana Padanóval szórnánk meg az ételt, csakis sütés után tegyük, hogy sajt megőrizze az ízét.

Bár a vegetáriánus pizzák is nagyon finomak, a pizzák rangsorában még mindig hátul kullognak, hiszen a sajt után a hús a legkedveltebb feltét. A bacon, a szalámi és a kolbász közkedvelt pizzafeltét. A bacon kellemesen ropogós lesz a puha sajt és tészta mellett, zamatától pedig gazdagabb, teljesebb lesz a pizza.

A baconszakértő hozzátette, magas hústartalmú, mesterséges adalékanyagoktól mentes császárszalonna mellett a sonkás pizzarecepteket is érdemes kipróbálni a magas minőségű tarja és karajszeletekkel vagy akár combsonkával is.

Ízük harmóniát alkot a pizzához leggyakrabban használt fűszerekkel, a bazsalikommal és az oregánóval, zsírosabb és szárazabb sajtokkal egyaránt működik.

A tökéletes házi pizza elkészítése nem csupán egy recept követéséről szól; ez egy kreatív játék, amiben minden hozzávaló fontos szerepet játszik. Kísérletezzünk változatos ízkombinációkkal, de mindig figyeljünk a hozzávalók minőségére.

 

 

Hirdetés