Hirdetés

A Rábaközi Helytörténet-kutatók Társulatának tagjai látogattak el a Csornai Múzeumba

2022. június 18-án a Rábaközi Helytörténet-kutatók Társulatának tagjai látogattak el az „Élet – A csornai zsidóság története” című időszaki kiállításra.

A tárlatvezetés során megismerkedtek a századforduló Szegedjének kulturális életével, a Kass kávéház világával, ahonnan eszményeit és ars poetikáját merítette Kass János. A többszörösen elismert művész rézkarcain keresztül megérthetjük a zsidó vallás és gondolkodás lényegét, erkölcsi fogódzóit.

A Tisa Beav tragikus eseményeinek felidézésével a tárlatvezetés a művészet világa felől az egykori csornai hitközség világába kanyarodott. Felidézték a közösség hétköznapjait, szerepét az I. világháborúban, majd a tanácsköztársaságban és eljutottak 1944 tragikus eseményéig.

Néhány család történetén keresztül a közösség sorsát, illetve sorsának alternatíváit tekinthették át. A társulati tagok a benyomásaikat, érzéseiket a megemlékezés falánál fogalmazták meg, majd egy-egy kavicsot helyeztek el a koncentrációs táborból származó rabkabát vitrinje előtt.

 

 

 

Hirdetés