Hirdetés

A szűkebb térség táncait és viseleteit ismerték meg a csornai Pántlika Néptáncegyüttes tagjai

Egy „pályázaton nyert” rendezvénysorozaton keresztül ismerhették meg a szűkebb térség táncait és viseleteit a tavasz folyamán a csornai Pántlika Néptáncegyüttes tagjai.

Közelről láthatták a szanyi, vitnyédi és a szili csépest is.

Az agrártárca hungarikumokat népszerűsítő pályázatán nyert az együttes támogatást a rendezvénysorozathoz.

A pályázat a hazai, nemzeti értékek népszerűsítését támogatja. A Pántlika is és a csornai viselet is része már nem csak a csornai, de megyei Értéktárnak is, azaz megyerikumok. E kettő összekapcsolásával, mivel tánc és viselet nagyon szorosan összetartoznak, ismertük meg a térségbelieket.
Egyébként a pályázat címe: Tánc és viselet címet kapta.

A Pántlika vendégül látta a szanyi Bokréta Néptáncegyüttest, a vitnyédi Énekes Lenke Néptáncegyüttest, a szili hagyományőrzőket.

Sok mindent tudnak egymásról, de természetesen így is kaptak újat a Csornára látogató táncosoktól. A régi viseletek megújulnak és érdekes megfigyelni, hogy a különböző településeken ezt hogyan oldják meg. Miként őrzik a régit, miközben haladnak a korral a ruhatár összeállításánál is.

A bábukat Hámori Sándortól sikerült beszerezni, a kosztümök közül a Vitnyédi viseletet Zsámboki Lászlótól, a kapuvári asszonyviseletet Pintérné Bódis Máriától /saját készítés/ a szanyi purucot és kucsmát Kontreczné Németh Nikolettől kapták kölcsön.

A többi viselet és kiegészítők a Pántlika Táncegyüttes saját tulajdona!

A kiállítást Lengyel Sándorné, Teri nénivel állították össze, melyet július 2-ig lehet megtekinteni 10.00-16.00 óra között a Néptánc iskolában!

A sorozat lezárása egy néptáncbemutató lesz, melyre a tervek szerint augusztus 27-én kerül sor a Premontrei Parkszínpadon!

 

 

 

Hirdetés