Hirdetés

Hálaszívek és gyermekmegáldás a Szerecsen Mária-kegykép búcsúnapján

Május 30-án ünnepelték a csornai premontreiek a Rábaközi Szerencsen Mária búcsúját. A 11 órai szentmisét Mihályi Jeromos tihanyi bencés perjel atya mutatta be, amelynek keretében ünnepélyesen elhelyezték a kegyoltárnál azokat a fogadalmi szíveket, amelyek Márton apát úr és a konvent imáit jelképezik. Délután 5 órakor került sor a kegyképnél a hagyományos gyermekmegáldási szertartásra.

Május utolsó vasárnapja a premontreiek által őrzött kegykép ünnepe. Igazi ünnepet ülhettek, délelőtt lélekemelő szentmise keretében „ajánlották a szíveiket" a Szűzanyának. A délelőtti szentmise főcelebránsa és szónoka Mihályi Jeromos tihanyi bencés perjel volt. Jeromos atya szentbeszédében az édesanyai szeretetről szólt, majd a szentmise végén átadott egy reprodukciót egy barokk-kori térképről, amely az akkori Rábaközi Főesperességet ábrázolja. A szentmisében közreműködött a II. Rákóczi Ferenc Katolikus Általános Iskola tanulóinak kórusa.


Délután a gyermekeknek és a családoknak jutott a főszerep. A gyermekmegáldási szertartás prédikációjának a témája az ünneplős ruha volt - mikor öltözik fel az ember szépen, melyet a piros nyakkendő jelképezett. A búcsúra mindannyian szépen felöltöztek, és szépen felöltöztették virágokkal a Mária-oltárt is, hiszen meg akarták ünnepelni és szeretetüket kifejezni Máriának. A hagyományos gyermekmegáldási szertartáson zenei szolgálatot végeztek a csornai katolikus óvoda gyermekei, valamint orgonán közreműködött Réti-Szabó Gábor, Gyömöre község országos hírű, 13 éves kántora.

Forrás és fotó: Csornai Premontrei Apátság 

 

 

Hirdetés