Hirdetés

Remek hangulatban telt a 110 éves Csornai sportegyesület jubileumi ünnepsége

A koronavírus járvány miatt idén ünnepeli alapításának 110. évfordulóját a Csornai Sportegyesület.  Major András alpolgármester közösségi oldalán tudatta, hogy a programok mellett sokat beszélgettek az egyesület múltjáról, történelméről. Többek között arról, hogy az egyesület neve és színe többször is megváltozott, illetve milyen híres sportolókat nevelt ki, akár a kézilabda, az atlétika vagy a labdarúgás területén. Cikkünkben bemutatjuk a 110 éves Csornai Sportegyesület múltját. 

Hirdetés

A Csornai Sportegyesület elődjét a Rábaközi Sportegyletet (RSE) 1910. február 21-én alapították meg, és elnökének Dr. Csánk Dezsőt választották. Az Egyesületnél az elmúlt évtizedek alatt 30 elnök dolgozott. 110 év alatt hosszabb-rövidebb ideig 16 szakosztály működött. Az Egyesületen belül 110 éves a labdarúgó szakosztály, ami működtet különböző utánpótlás korosztályokat, és felnőtt csapatot.60 éves a kézilabda szakosztály, ifjúsági, tartalék, felnőtt csapattal működött. Szintén 60 éves lenne az egyesületből kivált teke szakosztály, mely férfi és női csapattal versenyzett Csornán.

110 év alatt volt az Egyesületnek kosárlabda, atlétika, úszó, ökölvívó, sakk, természetjáró, tenisz, céllövő, asztalitenisz, vívó, cselgáncs, karate és lovas szakosztálya is.

Ha tekintettel vagyunk arra, hogy az oktatási intézményeknél lévő tornatermeken kívül minden sporttevékenység az Egyesület létesítményeiben ment végbe, azt mondhatjuk, hogy a létesítmények maximálisan ki voltak és ki vannak használva. A Sportegyesület pályáin rendezték meg évenként több alkalommal is a vidéki dolgozók spartakiádját, szakmák közötti versenyeket, a városi-járási szakmaközi bajnokságokat tekében és labdarúgásban, az „öregek” labdarúgó és teke bajnokságát. Több sportágban községi, városi, megyei kupaversenyek színesítették a palettát. Jelenleg térségi alközpontként működő egyesület rendezi a Bozsikos utánpótlás tornákat és fesztiválokat.

Az Egyesület neve története során többször is változott, nevezték az Egyesületet Rábaközi SE-nek, Csornai Sportegyesületnek, Csornai Kereskedő Ifjak Társaskörének, Csornai Katolikus Legényegyletnek, Csornai Dolgozók Testnevelési Egyesületének, Szakszervezeti Sportegyesületnek, Édosz-Kinizsi Sportegyesületnek, Traktornak, MEDOSZ Sportegyesületnek. 

Az első évtizedekben az egyesületnek számos, de mindig ideiglenes székhelye volt. Kezdődött a Kis utcai Horváth házzal, folytatódott a Kis és Diófa vendéglőkkel, az Erzsébet kávéház különtermével, a régi községház helyén felépült pavilonnal, a Plénár vendéglővel, Vitéz Kovács kocsmájával, a Gőgös féle vendéglővel, a sportpályán lévő vendéglő termeivel és végül a mai impozáns klubházzal. Ez a mostani és a jövőbeli igényeket is kielégíti, folyamatosan fejlesztik tovább.

Az egyesület színe kezdetben zöld-fehér volt, majd fehér-piros lett és ezüstfehér-zöld, most pedig ismét zöld-fehér.

Az Egyesület és annak szakosztályai eredményes, sikeres kapcsolatot alakítottak ki az európai országok hozzájuk hasonló klubjaival, egyesületeivel. Ezek a kapcsolatok mindig jó hatással voltak az egyesület sportolóira, vezetőire. A tapasztalatcserék élénkítették, tartalmasabbá tették a sportolók munkáját.

A közelebbi múltban az egyesület híres sportolókat is kinevelt. Itt bontakozott ki pályafutása a kézilabdázók közül Gódorné Nagy Mariann világválogatottnak, Németh Erzsébet nemzeti válogatott és Drexler Bernadett ifjúsági válogatott sportolónak. A labdarúgók közül Kocsis István az argentin világbajnokságon képviselte hazánkat, a sporttelepet róla nevezték el. Az atléták közül Csoma Ferenc, Németh Gyula, Lukács László, Pődör Pál, Krekó Imre, Király László, Papp László és Babos Rita ölthette magára válogatott viadalon felnőttek, juniorok, ifjúságiak vagy serdülők szintjén a nemzeti színeket.

Az Egyesület jelenleg két labdarúgó pályát, kézilabda- és atlétika pályát, öltözőket és klubházat gondoz és üzemeltet. Jelenleg a Csornai Sportegyesület a következő szakosztályokkal működik:

labdarúgás, kézilabda, cselgáncs, karate, sakk.

 

 

Hirdetés