Hirdetés

Menyegző tálalva

Ahogy megszoktuk júniusban is újabb műtárgyat állítanak ki a kapuvári Rábaközi Muzeális Kiállítóhelyen.

Hirdetés

Igazi képműves remek az e hónap műtárgya. A lakodalmas tál a múzeum gyűjteményébe 1969-ben, Kapuvárról került be. Díszítése az alföldi, Mezőtúr, Tiszafüred, Hódmezővásárhely környéki tálasműhelyek készítményeire jellemző, öblét leveles, virágos, bimbós csokor, peremén zöldleveles, kék és piros virágokból álló, körbefutó koszorú ékesíti.

Ugyanis a múzeum kerámiagyűjteményében nemcsak a történeti Sopron megye legnagyobb fazekasközpontjainak, hanem a vásározó edénykereskedők révén távolabbi központok Rábaközbe került termékei is fellelhetők. Egy alföldi, feltehetően mezőtúri műhelyben készült, méretében tekintélyes, díszítésében rangos lakodalmi tál így válhatott az egykor hangos és népes rábaközi menyegzők tanújává, amikor a vacsora alkalmával a vőfély vezetésével, tréfás beköszöntő versek kíséretében ilyen tálakban hordták az asztalra a szokásos fogásokat.

A tálat 2010-ben Harasztovics Veronika, a Soproni Múzeum munkatársa restaurálta.

A 2011-ben megnyílt „Kapuvár anno… Fejezetek a város és környéke történetéből” című állandó kiállítását is megtekinthetik az érdeklődők Kapuváron.

-Bemutatósorozatunk legfőbb célja, hogy ezeket a féltve őrzött, de értékes emlékeinket minél több emberrel megosszuk és bemutassuk múltunk értékeit – mondta el a tárlatvezető.

Mi ott leszünk a következő kiállításon, tartsanak velünk a jövő hónapban is!

 

 

Hirdetés