Hirdetés

Ez a 300 éves hangszer fog megszólalni az Orgonák Éjszakáján

Magyarország harmadik legrégebbi orgonáját újította fel a Pannonhalmi Főapátság. A több mint 300 éves hangszer először az Orgonák Éjszakáján szólal meg, május 18-án.

Hirdetés

A több száz éves Martin Zorkovsky-orgonát a Pannonhalmi Főapátság könyvtárában állították ki, és a jövőben a pannonhalmi koncertéletben kap szerepet: az Orgonák Éjszakája mellett a főapátság Orgonahangverseny-sorozatában is megszólal majd.

Az Orgonák Éjszakáján Homolya Dávid és Vadász Attila közös hangversenyt ad a Pannonhalmi Főapátsági Könyvtárban. A hangversenyen hallható lesz a két éve megújított 1740-60 között épített Martin Podkoniczky-orgona, valamint egy harmadik, szintén barokk orgona is, amelynek restaurálását nemrég kezdte meg a főapátság.

A főapátság közleménye szerint a kutatómunka eredményeként sikerült megállapítani a most felújított orgona építőjét, aki a 17-18. században élt felvidéki orgonaépítő mester, Martin Zorkovsky volt. Emellett kiderült az is, hogy a hangszer az 1710-es években készülhetett, azaz a Magyarországon fellelhető orgonák egyik legidősebb darabja.
A több mint 300 éves orgona nemcsak a kora miatt különleges, hanem hangolása sem a mai korban megszokott, 465 hertzre hangolt.

A hangszert Bors László orgonaépítő mester a 18. századi eleji állapotába állította vissza, így azon az eredeti mechanikus fújtatással is lehet játszani, de akkor az orgonaművész mellé egy segítő is kell, aki a szíjakat húzza.

A tájékoztató szerint a pannonhalmi orgonagyűjteményt a szerzetesközösség Szigeti Kilián bencés atya gyűjtőmunkája eredményeként kapta örökségbe és őrizte meg. A különleges darabok szakmai feltárása és kutatása 2018-ban kezdődött.

Ennek az értékmentő munkának köszönhetően 2022-ben mutatták be - szintén a könyvtárban - a felújított és rekonstruált, 1740-60 között épített Martin Podkoniczky-orgonát. 2023-ban pedig a Boldogasszony-kápolna 1820-30 között készült orgonája is megújult.

 

 

Hirdetés