Hirdetés

Hasít a Magyar Falu Program, Völcsejen már szinte minden járda megújult

Rendhagyó sajtóeseményre várta a meghívottakat Barcza Attila, Sopron és térségének országgyűlési képviselője, aki Gyopáros Alpár országgyűlési képviselővel, a Modern Települések Fejlesztéséért felelős kormánybiztosával együtt látogatott Völcsejre. Szőke Attila polgármester kis községet vezet, önerőből nem tudnának ekkora léptékben fejleszteni, de a kormányzat pályázati támogatásaival már sok eredményt elértek.

Cikkben banner 1 - 468x60px kek
Hirdetés

Fejlődő településnek mondhatja magát Völcsej, hiszen nem csak a járdaépítések terén sikeres, több eredményükről már korábban is beszámoltunk: a falugondnoki szolgálatot új kisbusszal látják el, megvalósulhat a községet átszelő közút teljes felújítása és a vízelvezetés rendezése is.

A gyalogjárdák építésére eddig négy ütemben nyertek, mindösszesen közel 36 millió forint kormányzati támogatást, így a település összes járdája meg fog tudni újulni ebben az önkormányzati ciklusban. A Magyar Falu Program mellett belügyminisztériumi forrást is kapott a község, a legújabb mérföldkő egy 2 millió forintos alap, mellyel az anyagbeszerzést segítik.

Gyopáros Alpár kormánybiztos ismertette, Völcsej a Magyar Falu Program pályázatainak elmúlt két évében összesen több mint 40 millió forint értékben jutott támogatásokhoz. Összesen hétszáz településen mintegy 3 milliárd forintot osztottak szét járdafejlesztésre, ám ez egy speciális pályázati kiírás, mert csak az anyagköltséget fedezik. A munkadíjat nem, hiszen a falvakban szívesen vállalnak társadalmi munkát a lakók, így történik ez Völcsejen is, ahol 20-30 helyi vesz rész az önkéntes közösségi megmozdulásban, ez által saját maguk építik a falu járdáját.

A 2019-ben indult programban eddig mintegy 12 ezer nyertes pályázó több mint 130 milliárd forintot nyert el. A kormánybiztos hozzátette, a munkát folytatják, az idei évben is lesznek új kiírások.

Barcza Attila örömét fejezte ki, hogy a kormánybiztos személyesen is megtekintette a felújítást, s a fizikai munkában is részt vállalt. Az országgyűlési képviselő kiemelte, Völcsej településen a ciklusban eddig mintegy 4,2 kilométer járdát tudtak megépíteni, alig 200 méteres szakasz van hátra. A község 2018-óta dinamikusan fejlődik, a helyi önkéntes tűzoltók a falusi civil alap pályázatával a szertár bővítéséhez fogtak hozzá, a Magyar Közút kivitelezésében bő 300 millió forintból pedig településen átmenő utat fogják felújítani és kiszélesíteni, amelyről a településen élők már hosszú évtizedek óta álmodoznak.

A képviselő hangsúlyozta: a térségben nagyon sikeres a Magyar Falu Program, hiszen a településen élő polgárokkal és önkormányzatok képviselő-testületével közösen dolgoznak azért, hogy a térség minél jobban fejlődhessen.

Szőke Attila hozzátette, a község bevételei nem feltétlen teszik lehetővé, hogy saját forrásból tudjanak fejleszteni, ám a Magyar Falu Programban számos eredményt tudtak elérni. Ezért is fejezte ki köszönetét a térség országgyűlési képviselőjének és a magyar kormánynak.

A polgármester mellett Gyopáros Alpár és Barcza Attila is bekapcsolódott abba a társadalmi munkába, amelynek során az új járda térköveit helyezték el a Fő utcán. A közel 250 méteres szakasz munkálatai jól haladnak, amelyhez a képviselők kezük munkájával is hozzájárultak, de nem csak a fotók erejéig.

A Magyar Falu Programmal a falvakban élők igényeire szabva kínál pályázati lehetőségeket a kormány, Gyopáros Alpár egy korábbi interjújában úgy fogalmazott, a program egyfajta szabadságharc, határozott cél, hogy ne a kormány mondja meg, mi kell a falvaknak, hanem az ott lakók döntsenek róla. Törekvésük a kistelepülések népességcsökkenésének megállítása és a vidéken élők életminőségének javítása. Nem csak önkormányzatok, egyházi is civil szervezetek lehetnek kedvezményezettjei a programnak, hiszen például a falusi családi otthonteremtési kedvezményt (falusi csok) azoknak találták ki, akik szívesen költöznének 5000 fő alatti településre.

 

 

Hirdetés