Hirdetés

Jelentős beruházásokat és eseményeket támogat a megyei önkormányzat

A Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat komplexen látja a megyében zajló fejlesztéseket és olyan beruházások megvalósulásáért is lobbizik, melyek egymásra épülnek, vagy épp kiegészítik az eddig megvalósultakat.
Németh Zoltánnal, a megyei önkormányzat elnökével most a szlovák határmenti térség beruházásait vettük számba.

Közös társulás

„A Szlovák-Magyar Interreg Program Monitoring Bizottságában a megyei önkormányzatok képviselőinek döntő szavazatával mintegy 175 millió euró sorsáról gondoskodunk. Ezekből nagyobb volumenű programok indulhatnak el. Pozsony, Nagyszombat és Nyitra megye, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Pest megye pedig a közös nemzetközi cégével, az RDV ETT-vel emellett működteti a Kisprojekt Alapot azért, hogy regionális szinten a kisebb programokat egyszerűbb és gyorsabb döntéshozatallal tudjuk anyagilag segíteni”- ismertette Németh Zoltán, aki tavaly júliustól a soros elnöki posztot is betölti.

- Pontosan milyen típusú projektet kell itt érteni?

- A civil, szociális, társadalmi és egészségügyi együttműködéseket fejlesztjük itt települések, intézmények, civil szervezetek között. Vasi Emma igazgató asszonnyal rendszeresen egyeztetünk és átbeszéljük a szlovák és magyar megyékkel közös cégünk napi feladatait, valamint az RDV által közvetlenül bonyolított nemzetközi projektjeink helyzetét. Legutóbbi megbeszélésünk alkalmával pedig felajánlottam, hogy a felvidéket is érintő gazdaságélénkítő projekteket soros elnökként javasolni fogom az Északnyugat-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna projektlistájára.

Intézményi szintű fejlesztések

- Talán kevesen tudják, de a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat számos, Győrben megvalósult fejlesztésre szavazott meg pénzt a Szlovák-Magyar Interreg Projektből.

- A Monitoring Bizottság tagjaként többek között a Győri Bencés patika boltozata és a Reflektórium (ebédlő) felújítására biztosítottunk 1,5 millió eurót. Továbbá mintegy 30 ezer euróból a győri bencések és a Dunaszerdahelyi Magyar Tanítási Nyelvű Magángimnázium diákjai közös természettudományos projektmunkát valósítanak meg. Aztán a megyei Dr. Kovács Pál Könyvtár 53 ezer eurós támogatással szintén a megyei önkormányzat támogatásának köszönhetően valósítja meg az irodalom és könyvek népszerűsítését célzó projektet, olyan modern irodalompedagógiai módszerek bevonásával, mint a drámapedagógia vagy a slam poetry.
A Petz Aladár megyei kórház orvosai, ápolói és gyógytornászai számára pedig, a betegek hirtelen stroke és súlyos mozgáshiányos sérülések utáni rehabilitációs kezelésre irányuló továbbképzését támogattuk. A közel 400 ezer eurós projekt keretében az ellátáshoz szükséges segédeszközöket is beszereztek.

Környezetvédelem

- Napjainkban egyre fontosabbá válik a környezetvédelem, hiszen az egyre szélsőségesebbé váló időjárás hatásait már a bőrünkön érezzük. Különösen igaz ez a Dunára, ami 2013-ban komoly áradással fenyegetett, pár évvel később pedig rendkívül alacsony volt a vízszint.

- A Duna Győr-Moson-Sopron megyei szakaszán ráadásul egy Európában is egyedülálló természeti terület, a Szigetköz fekszik, mely a szlovák oldali Csallóközzel ökológiailag egy egységet alkot. E természeti kincs megóvása és környezetvédelmi oltalma közös feladatunk és felelősségünk, ezért a Fertő-Hanság Nemzeti Park és Mosonmagyaróvár szlovák partnereivel közösen a Szigetköz-Csallóköz közös natúrparkok tervét készíti elő. Erre a feladatra 500 ezer eurós támogatást szavaztunk meg. Fontosnak tartom a vízügyi szakmai szervezetek közti együttműködéseket is. Itt az ágrendszerek rehabilitációja a fő cél, hogy a víz visszajuttatásával a magyar és a szlovák oldal együtt tudjon pulzálni.

A turizmus közös fejlesztése

- Ha pedig van elég víz a Dunában és a Mosoni-Dunában, az remek szabadidős tevékenységekre ad lehetőséget.

- Igen. A turisztikai együttműködéseket a környezetvédelmi projektjeinkre mintegy ráépülve és azt kiegészítve fogalmaztuk meg. A Bike & Boat projekt a Kis- és Nagy-Csallóköz kultúrájával és gasztronómiájával együtt alapot teremt a közös fejlesztésekhez a rafting és a kerékpárturizmus területén. Szlovákia és Magyarország több mint 36 pontján épül ki olyan infrastruktúra, ahol a biciklis pihenőhelyek kialakítása mellett kajakok és kenuk bérlésére is lehetőség van. Továbbá modern öltözőt, mosdóhelyiségeket és szálláslehetőségeket is kialakítottak a megszavazott pénznek köszönhetően.

- Ehhez csatlakozik a Dunakiliti-Doborgaz kerékpáros híd is?

- Pontosan. A tervek szerint a hídon keresztül szlovák turisták akár Pozsonyból is el tudnak kerekezni megyénkbe. 70 év után épül Duna-híd a térségben, amely kapcsolatot biztosít Magyarország felé. Ezt a kivitelezést pedig azzal egészítettük ki, hogy a magyar oldalon 760, a szlovák részen 1,6 kilométer hosszú kerékpárút épül. Az új híd a Sacra Velo projekt egyik megközelítési pontja lesz, amelynek keretében Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom, valamint Pozsony és Nagyszombat megyék szakrális látnivalóit is körbe lehet járni.

Közigazgatási együttműködések

- A kerékpáros hídra visszatérve, a tervek szerint a híd olyan teherbírású lesz, hogy akár nehézgépjárművek – például tűzoltó- vagy vízügyi autók – is áthaladhassanak rajta.

- A Magyar Vöröskeresztnek szintén Kisprojekt Alapból szavaztunk meg 30.000 eurót, egy bekövetkező katasztrófahelyzet esetén történő intézkedés gördülékeny levezényléséhez, a határ mindkét oldalán. A védekezési műveletek szükség esetén, valóban, akár a Dunakiliti-Doborgaz hídon keresztül is megvalósulhatnak.

- A határmenti megyék más közigazgatási szereplőivel is ilyen szoros a kapcsolat?

- A Területi Tervezési Laboratórium (TP LAB) projektben közös és egységes adat- és szolgáltatóközpontot hozunk létre a Szigetköz és a Csallóköz tágabb térsége számára. Ha egy vállalkozó például a határ másik oldalán szeretne befektetni, gyakran nehéz eligazodni az ottani szabályokon. Ehhez segítséget nyújt majd az ingyenes területfejlesztési tanácsadó hálózat is.
Az agrárium területén pedig mintaprojektnek számít a Food Industry TAPE, amely 700 millió forintos támogatással azt vizsgálja, hogy miként lehet borászati melléktermékek hozzáadásával ősi - gluténérzékenyek számára is fogyasztható - búzafajtákkal ötvözve pékárút és húsipari termékeket adalékanyagoktól mentesen előállítani.

 

Kölcsönösen jó kapcsolat

- A szlovákokkal közösségi programok megszervezése és kisebb beruházások megvalósításán kívül személyes kapcsolatok is születnek. Örömmel látom azt is, hogy az elmúlt 10 évben látványosan megemelkedett az együttműködés a kistelepülések között. Többek közt Abda, Dunakiliti, Kunsziget, Kimle, Halászi és Dunaszeg települések jó gyakorlatokat, valamint hulladákgazdálkodással és településüzemeltetéssel kapcsolatos tapasztalatait osztják meg egymással és más, határon túli településsel.
Emellett pedig a nagyobb városok, Győr-Dunaszerdahely és Mosonmagyaróvár-Somorja kulturális, turisztikai és intézményi szinten is intenzíven ápolják a kapcsolatot egymással. Megyei szinten Nagyszombattal különösen baráti a viszony, pár éve Jozef Viskupič, Nagyszombat megye elnöke és Berényi József alelnök meghívására magyar csapattal is részt vettünk egy főzőversenyen. Ez a személyes barátság még hatékonyabbá teszi a munkánkat. Hosszútávú célunk, hogy még inkább kiszélesítsük ezeket a kapcsolatokat, és egyre több települési, felvidéki magyarságot érintő társadalmi, szociális és civil együttműködés alakulhasson ki- emelte ki a megye elnöke.

 

 

Hirdetés