Hirdetés

Online csalás áldozata lett egy soproni nő

Egy soproni hölgyet ismeretlen férfi azzal keresett meg telefonon, hogy egy nyereményjátékon 1,6 millió forintot nyert.

Hirdetés

A csaló azt állította, az asszonynak csupán egy kérdőívet kell kitöltenie ahhoz, hogy a nyereményét megkapja. Az ismeretlen ehhez még segítséget is ígért, majd a sértettet rábírta arra, hogy lépjen be az Anydesk nevű alkalmazásba. Ezt a gyanútlan nő meg is tette.

A telefonáló kérdéseire az asszony azt is elárulta, hogy melyik banknál vezeti folyószámláját, majd útmutatás alapján lefényképezte bankkártyája mindkét oldalát.

A hölgynek pár perc múlva gyanússá vált a beszélgetés és férje telefonjáról felhívta a bankot. Miután onnan nagyobb pénzmozgásról értesítették, azonnal letiltotta a számláját, de mint később kiderült, arról addigra már közel kétmillió forintot emeltek le.

A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság munkatársai az országos Mátrix Projekt keretében kívánják felhívni a figyelmet az online csalások megelőzésére.

A sértetté válás elkerülése érdekében, kérjük, fogadják meg tanácsainkat!

  • Ahhoz, hogy a számlájukra pénzt utaljanak, Önöknek nincs szükségük semmilyen programra, és a netbanki profiljukba sem kell bejelentkezniük!
  • Soha ne töltsenek le ismeretlen programot vagy applikációt a számítógépükre, mobiltelefonjukra, főleg ne egy linkre kattintva!
  • Soha ne küldjék el bankkártyaadataikat, felhasználói azonosítóikat, jelszavaikat e-mailben, sms-ben vagy telefonon érkező kérésre!
  • Legyenek éberek! Gyanakodjanak, ha túl szép, „visszautasíthatatlan” az ajánlat ahhoz, hogy igaz legyen!

Ha úgy látják, minden óvintézkedésük ellenére becsapták, megkárosították Önöket, azonnal tegyenek feljelentést bármely rendőri szervnél vagy telefonon, a 112-es segélyhívó számon!

 

 

Hirdetés