Hirdetés

Unokázós csalók vármegyénkben

A csalók gyakorta az idősebb korosztályból szedik áldozataikat, ezért elengedhetetlen, hogy megbeszéljük korosodó rokonainkkal, hogyan kerülhetik el, hogy bűncselekmény áldozatává váljanak.

Hirdetés

Sajnálatos módon Győr-Moson-Sopron vármegyében is előfordulnak az úgynevezett unokázós csalások, amelyek során a bűnözők idős embereket telefonon azzal tévesztenek meg, hogy unokájuk, gyermekük bajba került, és sürgősen pénzt kellene előteremteni részükre. Az empatikus, aggódó édesanya, nagymama, dédmama pedig eleget tesz a szélhámos kérésének.

Az áldozattá válás elkerülése érdekében, kérjük, fogadják meg a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság tanácsait:


Azonosítsa a hívót! – Mindig bizonyosodjon meg róla, hogy a telefonáló valóban az, akinek mondja magát. Szakítsa meg a beszélgetést, és hívja vissza az Ön által ismert számon!

Kételkedjen a sürgősségben! – Soha ne hozzon sürgős döntéseket pénzügyekben telefonon keresztül, különösen, ha a történet váratlan vagy kényes helyzetet feltételez!

Értesítse a családot! – Ha kap egy gyanús hívást, értesítse erről családtagjait, beszélje meg velük a teendőket!

Idegeneknek sohase adjon át pénzt! – Kizárólag az Ön által is ismert vagy megbízható embernek adjon át pénzt!

Ne ossza meg személyes adatait! – Soha ne adjon ki személyes vagy pénzügyi információkat ismeretlen telefonálóknak!

A széles körű tájékoztatás és a közösség figyelme mindannyiunknak segíthet megelőzni az ilyen típusú csalásokat.

Az online térben elkövetett csalások megelőzésével kapcsolatban további hasznos információkat, aktualitásokat, tanácsokat a www.KiberPajzs.hu oldalán találnak.

 

 

Hirdetés