Hirdetés

A Rábaköz egyik legnagyobb telephelyén rengeteg a munka – nézd meg, milyen gépekkel dolgoznak

A Rábapordányi Mezőgazdasági Zrt. jogelődje 1949 novemberében jött létre, amely két község területén (Dör és Rábapordány) gazdálkodott cca. 2800 ha területen. A jelenlegi Zrt. 2001 januárjában alakult újjá, viszont a cég fő profilja mindig is az állattartás volt. Két állatfaj tenyésztésével foglalkoznak: tejelő szarvasmarha és sertés. A Zrt. az elmúlt évtizedekben folyamatosan fejlesztett, modern technológia és korszerű gondolkodás jellemzi gazdálkodását.

Hirdetés

A növénytermesztési tevékenységük fő feladata az állattenyésztés kiszolgálása. A cég 1.000 ha szántó és 160 ha rét-legelő művelésével teremti elő a gazdaság állatállományának alomanyag és takarmányszükségletét. Ez nagy mennyiségű szilázs, szenázs, széna és szalma mozgatását jelenti.

A FLIEGL termékeit elsősorban ezen anyagok mozgatására használják. 3 db ASW 381 letolófalas kocsit üzemeltetnek, mindhárom kocsi 3 tengelyes és trágyaszóró adapterrel is rendelkeznek. Ezeket a kocsikat 2007-ben és 2008-ban vásárolták, így már több, mint 15 éve hű szolgálatot teljesítenek. Betakarítási munkálatokban is nagy hasznukat veszik, hiszen kiszolgáló funkciója nagyban gyorsítja és hatékonnyá teszi a takarmány betakarítását a kisebb fajsúlyú anyagok szállításához előnyös nagy szekrényméret révén. A szállítható megengedett hasznos tömeg elérése érdekében fű és lucerna silózásakor menet közbeni préseléssel a legjobb kihasználást biztosítja számukra.

Mint minden mezőgazdasági terményt, a különböző bálákat is szállítani kell, a termőhelyről a felhasználás helyszínére. Ehhez pedig pótkocsikra van szükség, mégpedig minél nagyobb rakfelülettel.

A bálaszállításban 2 db Fliegl DPW 180 B kocsira támaszkodnak, hiszen a fixplatós pótkocsi elől és hátul rögzíti a bálákat. A kör- és kockabálák szállítását a lekötő spaniferek nélkül oldják meg, mivel a kocsi mindkét oldali nagy kerete biztonságosan rögzíti a rakományt. Ezeknek köszönhetően a bálarakodás és a bálarögzítés gyorsan és könnyen elvégezhető folyamat, amivel időt és energiát spórolnak a mindennapokban.

A Rábapordányi Mezőgazdasági Zrt. saját takarmánykeverő üzemmel rendelkezik, ahol a telephelyen belül történő terménymozgatásokhoz EDK 60 típusú három oldalra billentős pótkocsit használnak. Nagyon kedvelik a mindennapokban ezt a praktikus pótkocsit, hiszen ez az egytengelyes három oldalra billenő eszköz minden vontatómagasságra passzol. Ez egy jól kihasználható, többfunkciós pótkocsi, amely optimálisan terhelhető és gyors.

A Fliegl tárházában szinte minden mezőgazdaságban előforduló munkafolyamatra van megoldás. Egy ekkora gazdaságban a telepi rend fenntartása sem kis feladat, ehhez pedig egy raklapvillára felvehető Fliegl seprőgép nagy segítség tud lenni. A seprőgép összes funkciója az erőteljességre és az ellenálló képességre irányul. Nagy előnye, hogy a seprők optimális magassága beállítható a forgatókar segítségével. Így lesz képes az erősen igénybe vett és piszkos területeken, kényelmesen és gyorsan takarítani.

A Rábapordányi Mezőgazdasági Zrt. számos innovatív megoldást igyekszik alkalmazni, mind az állattartás, mind a takarmánygyártás területén. A logisztikai szállítóeszközök tekintetében pedig a megbízhatóság és a hatékonyság a fő szempontjuk, ami biztosítani tudja a sikeresen működő gazdaság alapjait.

 

 

Hirdetés