Hirdetés

Barátságban a lovakkal Farádon

A lovaglás szerelmesei egy igazi póni-oázisra lelhetnek Farádon, mivel Potyondi Gabriella egy csodás világot hozott létre a településen, ahol a gyerekek igazán közel kerülhetnek az állatokhoz. Április 6-án pedig első nagy eseményükre készülnek.

Hirdetés

Több mint egy éve működik a Póni Porta, ahol két lóval, hat pónival és egy szamárral találkozhat az ide látogató, akit nagy szeretettel fogadnak, ugyanis Potyondi Gabriella szívvel és lélekkel alkotta meg házuk udvarán a játszótérrel, mászókával ellátott lovardát.

A Póni Porta az „Irány a Rábaköz” elnevezésű rendezvény egyik állomása volt tavaly, illetve gyakran találkozhatunk velük rendezvényeken, környékbeli megmozdulásokon, a Vöröskereszt eseményein, valamint fő tevékenységük a lovaglás oktatása, valamint a táboroztatás.

Futószáron, vezetve, csoportosan, tereplovaláson lovagolhatnak 3 éves kortól 13 évesig a gyerkőcök a Póni Portán. Amíg a nagyok a lovon ülnek, a kicsik kézműveskednek. De előfordul, hogy a felnőttek is lóra pattannak. Az oktatás alatt szigorúan egy lovassal foglalkoznak, az osztálylovaglások esetében maximum hárommal.

A gyerekek részt vesznek a lovak etetésében, itatásában, a trágyázásban, az ápolásban, a nyergelésben, majd ezután lovagolnak. Ezt azért tartja fontosnak Potyondi Gabriella, mert így megízlelik a kicsik, mivel jár az állattartás, megismerkednek az állattal, aminek a hátára ülnek, és kialakul egy kapcsolat lovas és ló között.

– Sokan járnak hozzánk olyanok is, akiknél valamilyen fejlesztés javasolt. Bár mi nem terápiás lovaglást tartunk, a beszédindításnál hasznos lehet a lovakkal való kontaktus – mondta el a lovarda vezetője, Potyondi Gabriella.

Évközben részt vesznek a tanulókkal környékbeli versenyeken, illetve kétfordulós háziversenyt is tartanak egy másik lovardával, és ezáltal fel tudják mérni az év közben tanultakat, a fejlődési szinteket.

Sok óvodás csoport szervezi kirándulását a Póni Portára. Mindemellett április 6-án első alkalommal Lovas Bált szerveznek a farádi Tekézőben, amely egy támogatói esemény lesz a Póni porta javára. A bevételt a gyermek lovas ügyességi versenyre fordítják. Számos tombolanyeremény és fergeteges hangulat várja a résztvevőket. A zenéről Virág Petiék gondoskodnak.

 

 

 

Hirdetés