Hirdetés

Kézzel arattak a szili legények és leányok

Nyolcadik alkalommal rendezték meg Szilban az Aratófesztivált.

Hirdetés

Az emberi erővel, kézzel való aratás folyamatát mutatták be korhű ruhákban Szilban. Az esemény célja a hagyományőrzés volt. A jelenlévők betekintést nyerhettek abba, hogy annak idején pirkadattól napnyugtáig milyen embert próbáló, nehéz munkával aratták le a terményt. Számos fiatalt is megmozgattak, és a hőség ellenére az aratást végzők derekasan helytálltak.

- A Rábaköz Vidékfejlesztési Egyesület és az önkormányzat támogatásával rendeztük meg a fesztivált, ami már hagyomány Szilban – mondta el Horváth Barbara, majd a szervező kifejtette az esemény fő célját is:

- A paraszti munka hagyományának a fenntartása, megőrzése fontos számunkra. Mivel egyre kevesebben művelik és ismerik a kézi aratás fortélyait, a fiataloknak is szeretnénk átadni ezt a tudást, így a Szili Hagyományőrző Egyesület tagjai két hétvégén át is figyelték az idősebb korosztályt és tanultak, hogyan kell végezni ezeket a munkákat.

A "Mezőgazdaságunk régen és ma" című helytörténeti kiállításon régi és új aratási gépeket lehetett látni, illetve aratófelvonulást tartottak a Rábaközi Lovasok kíséretével.

A kézművesek utcájában rengeteg kézzel készített portékát kínáltak, és számos gyermekprogram, élő koncert várta a látogatókat. Fellépett a, a Szili Linkószer Citerazenekar, a Bogyoszlói Férfi Dalkör, a helyi Hagyományőrző Egyesület, a Rábacsanaki Kavalkád Néptánc Egyesület, a bogyoszlói Rábaköz Néptáncegyesület és a Kerényi György AMI. A főzőcsapatok pedig ízletes ételeket készítettek.

 

 

Hirdetés