Hirdetés

Újra együtt Szent Anna gondoskodó szeretetében

Május 10-én a szanyi Szent Anna Katolikus Általános Iskola és Óvoda tagóvodájának gyermekei végre ellátogathattak a Szanyban található Szent Anna-kápolnához.

Az intézmény 2019 őszén csatlakozott a szanyi Szent Anna Katolikus Iskolához négy telephellyel. Szany, mint székhelyintézmény négy csoporttal: Rábacsanak, Rábaszentandrás, Egyházaskesző egy-egy vegyes életkorú csoporttal alkotja a nagy családot. A 2019-es megalakulás után számos közösségi program (sportnap, Assisi Szent Ferenc ünnepe, Márton-nap, adventi programok, közös kirándulások, templomlátogatások stb.) várta a gyermekeket. Ezen sorozatnak vetett véget a vírusjárvány, amely elszigetelte egymástól a telephelyek gyermekeinek életét már az első évben.
A fennálló járványhelyzet az idei esztendőben sem tette lehetővé, hogy Anyák Napja alkalmából a gyermekekkel a Szent Anna-kápolnához zarándokolva felköszönthessék az Édesanyákat és Nagymamákat. Az óvoda jeles Zöld Napján, a Madarak és Fák ünnepén az intézmény népes családja végre útra kelhetett - hosszú idő után újra találkozhattak, hálát adva Istennek, hogy ismét együtt tölthetnek el időt. A vidékiek és a kicsik autóbuszokkal, a nagyok kerékpárral érkeztek a Móric-erdőn keresztül a Szent Anna-kápolnához, a szanyiak híres búcsújáró helyére.

A kápolnánál Henczel Szabolcs atya várta a gyermekeket, aki elmesélte a Szent Anna-kápolna építésének történetét. Kihangsúlyozta, hogy Szent Anna nagyanyai oltalmazó szeretete, figyelme, törődése, támogatása mindig mögöttük áll, terelgeti életüket. Kiderült, hogy a gyermekek már előzetes ismeretekkel, sok élménnyel rendelkeznek a kápolnáról, azonban nem ártott ismét felfedezni a kápolna környékét sem, a készülő keresztutat.

Hazaindulás előtt a gyermekek, majd a felnőttek közös éneke alatt a nyári melegben, az ősfák és a vadkörtefa árnyékában újra átélhették, hogy jó együtt lenni, és érezhették Szent Anna, égi Nagyanyánk gondoskodó szeretetét.

Fontos a gyermekek számára, hogy felfedezhessék, megtapasztalhassák, szűkebb és tágabb környezetüket, megismerhessék a teremtett világot. Az élményekkel teli óvodás hétköznapok megteremtése az intézmény egyik sajátossága, emellett igazán hálásnak érzik magukat, hogy a Szent Anna-kápolna helyszíne lehet az óvodai életnek.

Forrás és fotó: Kovácsné Varga Tünde tagintézmény vezető

 

 

 

Hirdetés