Hirdetés

A cékla csodálatos hatásai

Cékla, céklarépa, vörös répa: többféle néven ismert, és még többféle elkészítési módja létezik. Jellegzetes földes ízvilága miatt sajnos nem örvend osztatlan sikernek, pedig csodálatos hatásai vannak a szervezetre.

Hirdetés

A céklában nagy mennyiségben találhatók értékes vitaminok és ásványi anyagok, valamint antioxidánsok, főleg kálium, magnézium, vas, valamint A-, C- és B6-vitamin. Ráadásul az elkészítése során bevetett néhány trükkel teljesen el lehet nyomni azt a bizonyos földes ízt, és igazán élvezetes fogásokat varázsolhatunk belőle. Na, de lássuk, mit is kell tudni erről a gyönyörű lilásvörös gyökérzöldségről!

A cékla az egyik legjobb vasforrás
Ha a cékla beltartalmi értékeire gondolunk, valószínűleg az első, ami eszünkbe jut, a magas vastartalma. A cékla több mint 2 milligramm vasat tartalmaz 200 grammonként. Ez körülbelül a napi vasigényünk 10-15%-ának felel meg.

A cékla vastartalma miatt különösen ajánlott vashiányos vérszegénységben szenvedőknek, kismamáknak, valamint minden nőnek, főként menstruáció idején. A céklában található réz és C-vitamin ráadásul segíti a vas felszívódását is.

És hogy miért is fontos a vas? A szervezetünkben található vas legnagyobb része a vérben kering. Vas nélkül tehát nem tudnak oxigénhez jutni a szervezetünkben található sejtek. A vashiány fő tünetei a fáradékonyság, a sápadt, fakó bőr, a töredezett, hullásra hajlamos haj, az immunrendszer gyengesége. Súlyosabb esetekben rosszullét és hányinger is jelentkezhet. 

A cékla jótékony hatása a bélrendszerre
A cékla erős májtisztító hatású, a máj pedig az egyik legfontosabb méregtelenítő szerv. Bizonyos fitokemikáliák – például a methionin nevű pigment – stimulálják, élénkítik a máj sejtjeit, így azok hatékonyabban tudnak küzdeni a felhalmozódott méreganyagok ellen. A cékla erősíti a bélrendszert is, a benne lévő betain pedig segíti a zsírok lebontását, ezért zsírégető hatása is van. Jó hír a diétázóknak, hogy sárgarépával és uborkával fogyasztva még inkább segít lebontani a zsírt.

A céklában található rostok segítenek az emésztőrendszer zavartalan működésében. Mivel tudjuk, hogy a rostban gazdag étrend meggátolja a székrekedés kialakulását, így aki ilyen jellegű problémával küzd, fogyasszon céklalevet rendszeresen.

A cékla mint multivitamin-készítmény
A céklában található tápanyagok, többek között a kalcium, a mangán, a réz, a magnézium és a vitaminok erősítik a csontokat és a fogakat. Ezenkívül káliumtartalma is igen magas. Egy csésze főtt, szeletelt céklában 518 milligramm kálium van, egy adag céklacsipszben pedig 90 milligramm.

A cékla nemcsak magas tápanyagtartalma miatt számít természetes multivitaminnak, hanem a benne található elemek tökéletes kombinációja miatt is. Hiába juttatjuk be ugyanis a sok vitamint és az ásványi anyagot a szervezetünkbe, ha nem tudnak felszívódni. A céklában mindez olyan, mintha előre ki lenne találva, hiszen a benne található értékes tápanyagok egymás felszívódását, hasznosulását is elősegítik. 

Céklával a szép bőrért
Méregtelenítő, gyulladáscsökkentő és vérkeringést fokozó hatásának köszönhetően a cékla nagyon jó hatással van a bőrünkre is. Rendszeres fogyasztásával sikeresen küzdhetünk a pattanások, a gyulladások és más bőrproblémák ellen, magas antioxidáns-tartalma pedig az öregedés első jelei ellen véd. A cékla rendszeres fogyasztásával támogathatjuk a bőr folyamatos megújulását, ennek hatására a bőrünk egyenletesebb árnyalatú, ragyogóbb, egységesebb megjelenésű lesz.

Céklával a demencia ellen
A cékla nagyszerűen javítja a vérkeringést, többek között az agyunkban is. Keringésfokozó hatása, valamint a benne található vegyületek miatt rendkívül hasznosnak bizonyul az idegrendszer egészségének megőrzésében. A cékla rendszeres fogyasztásával csökkenthetjük a különböző típusú demenciák, így az Alzheimer-kór rizikóját, és a memóriánkat is élesen tarthatjuk. 

Az idősebb felnőtteken végzett MRI-vizsgálatok során a céklalevet tartalmazó, magas nitráttartalmú ételek elfogyasztása után a pácienseknél jóval nagyobb véráramlást tapasztaltak a homloklebeny fehér anyagában.

A cékla javítja a szem egészségét
A cékla zöld levele jó luteinforrás, antioxidáns, amely segít megvédeni a szemet a korral járó makuladegenerációtól és a szürke hályogtól. Sokféle fitokemikáliát is tartalmaz, amelyek javíthatják a szemek és az idegszövetek egészségét.

 

 

Hirdetés