Hirdetés

Különleges grillételek - itt a grillezés várva várt szezonja

Elkezdődött a kerti bulik időszaka, így akár grillezni, bográcsozni vagy akár szalonnát is lehet sütni a kertben. Ennek apropóján segítve a családi házban élőket, mutatjuk, hogy melyek az igazán különleges grillételek és a legnépszerűbb kerti parti finomságok. Mindezek mellett még néhány hasznos tanácsot is megosztunk arról, hogyan lehet tökéletes egy ilyen délutáni, esti, családi, baráti összejövetel.

Hirdetés

Kitört a tavasz, sokan hétvégente már egész napokra kimerészkednek a szabadba, sőt talán már barnulni is lehet a déli órákban a napon. Ez főleg a családi házas, és nagyobb kerttel rendelkezők időszaka, a családi, baráti összetartás jegyében megszervezett kerti partik, a grillezés szezonja. Amíg grillezni már kora tavasztól lehet, addig a szalonnasütés nyáron a legjobb. Grillezni bárhol lehet, ahol rendelkezésre áll egy nagyobb szabad tér, megfelelő helyiség lehet erre egy tágas, kert, egy kényelmes terasz, vagy akár egy parányi erkély is. Érdemes tehát átgondolni, hogy mivel várjuk a vendégeinket, mik az igazán különleges grill ételek. Az emberek többsége egyébként egybemossa a grillezés és a barbecue (BBQ) fogalmait, mintha egymás szinonimái lennének, pedig hatalmas a különbség. Sőt, olyannyira távol állnak egymástól, hogy valójában egymás ellentétei.

A grillezés lényegében egy nyílt lángon történő ételkészítési módszer, habár picit azért bonyolultabb, mint a tábortűz feletti szalonnasütés. Tradicionálisan a grillezés fogalma alatt a faszénből nyert parázs fölött, közepes vagy magas hőmérsékleten történő gyors sütés értendő. Ez tehát röviden a tűzön sütni gasztronómiai fogása.

A barbecue pedig az alacsony hőmérsékleten való lassú sütést, egészen pontosan a füstölést jelenti. Amíg grillezni gázos grillsütőn is lehet (de ilyenkor a füstös aromát fűszerezéssel vagy füstölőfa segítségével lehet csak elérni), addig ezt a sütési módot csak faszenes vagy kifejezetten BBQ-sütővel lehet kivitelezni. 

Jó hír, hogy a grillezve készült étel nemcsak ínycsiklandozóan finom, hanem még egészséges is lehet, ha jól készítjük el ezeket, és betartjuk a grillezés alap- és aranyszabályait. 

A tűzgyújtáshoz faszenet, gyújtósnak pedig száraz gallyakat használjunk, kerüljük a kerti hulladék, a limlom vagy a műanyag tűzre dobását, mert ezek révén mérgező vegyszerek kerülhetnek a húsokra. A tűz akkor ég megfelelően, ha minden oldalról körülbelül azonos mértékben izzik a parázs. Fontos a grillezni kívánt húsok megfelelő előkészítése, azaz pácolása is. Egyébként alapvetően bármilyen húst lehet grillezni, egyszerű grillételek közé tartozik a csirke, pulyka, tarja, a hal és a zöldség is. 

A pácolás azt jelenti, hogy a nyers húst fűszeres olajba tesszük, hogy puhuljon. Érdemes körülbelül fél napig pihenni hagyni a már pácolt húsokat, mielőtt grillezni kezdünk. Mielőtt a tűzre kerülnek, a húsokat egyenlő vastagságú szeletekre kell vágni. Az egészséges grillezett ételek főleg a soványabb húsok mint a csirke, a pulyka, a hal és a zöldségek. Ezeket a megfelelő fűszerekkel, különleges pácos eljárással puhává, omlóssá és igazán ízletessé tehetjük. Még egészségesebb lehet a végeredmény, ha például a felkockázott csirkemellet zöldségekkel felváltva nyársra húzzuk, és úgy sütjük meg. A zöldségeket szeletelve, olívaolajjal megkenve maximum 5 percig grillezzük, apró hús- és szalonnadarabkák, gomba kísérőjeként. Tökéletes megoldás lehet a burgonyaköret grillezéshez. Ilyenkor a krumplit csomagoljuk alufóliába, és fűszeres vajjal, szalonna vagy kolbászdarabkákkal együtt fogyasszuk. 

Az általános vélekedéssel ellentétben azonban nem csak a fent említett nyers húsokból és zöldségekből lehet tökéletes grillezett ételt készíteni. Egyedi megoldás, de érdemes lehet megkóstolni ezeket a fogásokat is: 

grillezett kelkáposzta
grillezett cukkinis kenyér
grillezett cukkini rikottával
grillezett kagyló
grillezett fasírt
grillezett őszibarack és halloumi (ez utóbbi egy kemény, sós, görög sajt) 
A londoni barbeque (BBQ) étterem, a Cue Point tulajdonosa, Mursal Saiq és konyhafőnöke Josh Moroney elárulta, hogyan lehet elkerülni egy grillezős katasztrófát.

 

 

Hirdetés