Hirdetés

Magyar rendőrök is szolgálnak a labdarúgó Európa-bajnokságon

A harminckét főből álló rendőri egység segítő-támogató erőként vesz részt a németországi sporteseményen.

Hirdetés

Az egy hónapon át tartó labdarúgó Európa-bajnokságra a jegyeladások és az előzetes információk alapján nagy létszámú magyar szurkoló várható. Ez indokolja, hogy a német hatóságok munkáját magyar hivatásos rendőrök is segítsék a helyszínen. Munkájuk addig tart, amíg a válogatottunk érdekelt a tornán.

A magyar kontingens tagjai közül többen közrendvédelmi, bűnügyi vagy határrendészeti területen jártas kollégák, akik kiváló kommunikációs képességgel és megfelelő angol nyelvtudással rendelkeznek. Saját egyenruhában, segédrendőrként, a német rendőrökkel közösen látnak majd el szolgálatot a közrend és a közbiztonság fenntartása érdekében. A szurkolók a reptereken, vasútállomásokon és a főbb közlekedési útvonalakon találkozhatnak majd velük. A delegáció úgynevezett spotteri csapata a szurkolókkal való kapcsolattartásért lesz felelős. Összekötői feladatokat is ellátnak majd a gördülékeny információáramlás érdekében. A csoportmeccsek idején Kölnben és Stuttgartban segítik a drukkereket, előkészítik a helyi rendőrökkel a szurkolók gyülekezését, vonulását. A csapat tagjainak többsége külföldi missziókat megjárt, a sportrendészet területén rutinos, angolul kiválóan beszélő rendőr. Ők fegyver nélkül, jól felismerhető, magyar nemzeti színekkel is ellátott kék mellényben fognak dolgozni.

A magyar szurkolói csoportokkal hónapok óta folyamatosan kapcsolatban vagyunk és egyeztetünk. Sportszerű buzdításra számítunk a részükről és ebben mi is partnerek leszünk, a rendbontókkal szemben azonban határozottan fel fogunk lépni.

A magyar rendőri kontingens június 9-én indult el Németországba, dr. Kuczik János Zoltán r. vezérőrnagy, rendészeti országos rendőrfőkapitány-helyettes búcsúztatta őket Budapesten.

 

 

Hirdetés