Hirdetés

Megszületett a Hableány-ítélet

Első fokon elrendelt fogházban letöltendő 5 év 6 hónap szabadságvesztésre ítélte a Pesti Központi Kerületi Bíróság Jurij Csaplinszkíjt, a Viking Sigyn kapitányát, aki részt vett a Hableány sétahajó tragédiájában. A Hableány 2019. május 29-én süllyedt el a Margit híd közelében, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A tragédiában 27 ember vesztette életét, és egy dél-koreai utas továbbra is eltűntként van nyilvántartva.

Hirdetés

A Viking Sigyn szállodahajó ukrán kapitányát 2019 novemberében vád alá helyezték a vízi közlekedés halálos tömegszerencsétlenséget okozó gondatlan veszélyeztetése és segítségnyújtás elmulasztásának vádjával. Az ügyben zajló bírósági eljárás során a segítségnyújtás elmulasztását nem állapították meg.

Az ügy mellett párhuzamosan zajlik egy másik büntetőper, amelyben a Viking Sigynt követő Viking Idun kapitányát vádolják segítségnyújtás elmulasztásával. Emellett egy 4,3 milliárd forintos sérelemdíjról szóló polgári per is folyamatban van, amelyben az áldozatok hozzátartozói és a túlélők képviselői a két szállodahajót üzemeltető norvég Viking Cruiser AG és a Hableányt üzemeltető Panoráma Deck Kft. felelősségét is felvetették.

Jurij C. 2019 óta különböző fokozatú bűnügyi őrizetben volt, azonban ezt az időt be kell számítani a büntetésbe. A kétharmad részét letöltve a vádlott feltételesen szabadlábra helyezhető. Az ítélethirdetés után Jurij C. elmondta sajnálatát a tragédia miatt és együttérzését az áldozatok hozzátartozóival. Azonban nem járult hozzá képi vagy hangfelvétel készítéséhez, és nem kívánt nyilatkozni a médianyilvánosság előtt.

Az ügyben további részletek várhatók az elkövetett cselekmények és az ítélet alaposabb értékelése során.

 

 

Hirdetés