Hirdetés

Mutatjuk a téli időszak immunerősítő zöldségeit

A téli időszak egyik legnagyobb kihívása, hogy erősen tartsuk az immunrendszerünket. A vitaminok mellett a legjobb megoldás, hogy sok zöldséget fogyasszunk, amelyek vitaminokban gazdagok. Jó hír, hogy a szuper élelmiszerek listája igencsak bő, ezért számos alapanyag közül választhatunk!

Hirdetés

A tél beköszöntével egyre nagyobb szerepet kapnak azok az alapanyagok, amik a szuper élelmiszerek listája élén állnak. Ezek zöldségek különösen értékes tápanyagforrások, amelyek nemcsak finomak, hanem egészségünkre is pozitív hatással vannak, különösen a hidegebb hónapokban, mikor fontos az immunrendszer erősítése természetesen.

Szuper élelmiszerek listája: 

Cékla
A cékla tele van antioxidánsokkal, ásványi anyagokkal, sok vasat, folsavat, kalciumot, és magnéziumot tartalmaz, de gazdag C-és B-vitaminokban is. 

Emellett vashiányos vérszegénység, fáradékonyság esetén különösen ajánlott, sőt erősíti az immunrendszert a hideg téli hónapokban is.
Fiatalon tartja a szervezetet, és segít a rákos betegségek megelőzésében is, rendszeres fogyasztása szépíti a bőrt, ráadásul nemcsak fizikailag, de szellemileg is fitten tart, fontos szerepe van az időskori demencia, az Alzheimer-kór megelőzésében.

Ráadásul a céklát számos módon fel lehet használni. Készíthetünk belőle céklalevet, chipset, de saláták alapanyagaként is tökéletesen szolgál. 

Szárzeller
A zeller a magas vitamintartalma miatt képes felvenni a versenyt a vírusok ellen. A szárzellerben lévő lé pedig segíti az egészséges sejtek előállítását is és semlegesíti a káros sejteket. 

Emellett jó hatással van a vérnyomásra, a magas káliumtartamának köszönhetően, ami ellensúlyozza a szervezetben lévő nátriumokat, amelyek magas vérnyomáshoz vezethetnek. 

A szárzeller jótékony hatásai közé tartozik, még, hogy ez a zöldség a magas rosttartalma miatt segíti az emésztést és jó hatással van a látásra, valamint vízhajtó hatású, ami az egyik legismertebb tulajdonsága. 

Felhasználást tekintve, ehetjük nyersen, reggeli vagy vacsora mellé egy finom mártogatóssal vagy salátába felkarikázva is. Ha pedig egy meleg zöldség levesre vágyunk, akkor a zellert semmiképpen ne hagyjuk ki belőle. 

Spenót
Annak ellenére, hogy a spenót kevés kalóriát tartalmaz, tele van tápanyagokkal. A sok vitamin és ásványi anyag gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik és erősíti az immunrendszert is, a benne lévő antioxidánsoknak köszönhetően. Ezek közül, a kaempferol, egy flavonoid, pedig csökkenti a rák kockázatát, valamint lassítja annak terjedését és növekedését. 

A spenót magas A-vitamin tartalma táplálja a hajat és az összes testi szövet növekedését, ezáltal pedig hidratálja a bőrt is. Ezen kívül pedig a C-vitamin segít megőrizni a bőr fiatalosságát, valamint a felületi sebek is könnyebben, gyorsabban gyógyulnak be ettől a spenótban lévő vitamintól. 

Mindezek mellett támogatja az egészségét és ugyanúgy, mint a cékla, jó megoldás a vashiányos vérszegénység kezelésére. 

A spenótot, mint a korábban felsorolt zöldségeket is, akár salátákhoz is fel lehet használni, de emellett tésztaételek egyik fő alkotó elemként is nagyszerű választás lehet. 

Hagyma
A hagyma a legegészségesebb zöldségek közé tartozik. Hasonlóan a spenóthoz, a kalóriatartalma kevés, de ennek ellenére tele van tápanyaggal. Többek között nagy mennyiségben tartalmaz 

C-vitamint, 
B6- és B9 vitaminokat, amelyek elengedhetetlenek az immunrendszer karbantartásához és az idegrendszer normális működéséhez. 
A kálium, amit a hagyma fogyasztása során a szervezetünkbe juttatunk, testünk vízháztartását , az izmok összehúzódását és a veseműködéstis szabályozza.

Sőt, több kutatás is kimutatta, hogyha rendszeresen eszünk hagymát, akkor minimálisra csökken a vérnyomás és a szívbetegségek kockázata is. 

Ezt a zöldséget a legegyszerűbb módon, nyersen is lehet fogyasztani, de magyar konyhában az egyik legnépszerűbb alapanyag, így szinte bármilyen étel elkészítéshez használhatjuk. Mindemellett pedig akár egy szuperfinom hagymaleves is kiváló lehet, akár egy hétköznapi ebéd első fogásaként.

 

 

Hirdetés