Hirdetés

Elkészültek a felújítási tervek, megújul a Járásbíróság épülete Csornán

Mint ismert, Gyopáros Alpár országgyűlési képviselő kezdeményezésére ismét lesz Csornán önálló Járásbíróság.

1976-ig működött Járásbíróság Csornán egy olyan épületben, amit 1928-ban építettek. Legutóbb a Margit Kórház használta, de az új kórházi szárny megépítése óta, 2015-től üresen áll az impozáns épület, állapota jelentősen leromlott. Az Országos Bírói Hivatal ezt az épületet választotta ki, mint a Csornai Járásbíróság székhelyéül szolgáló épületet. Az épület felújításához elengedhetetlen a rendezési terv és az építési szabályzat módosítása.

A csornai képviselő-testület rendkívüli ülés keretében döntött arról, hogy az épület rekonstrukciója és bővítése céljából, a mielőbbi megvalósítás érdekében módosítja a településszerkezeti tervet, valamint a helyi építési szabályzatot és a mellékletét képező belterületi szabályozási tervet.  

A városvezetők a területet kiemelt fejlesztési területnek is nyilvánították azzal a céllal, hogy a helyi építési szabályzat és a szabályozási terv szükségszerű módosítási eljárását meggyorsítsák, ezáltal elősegítsék a Járásbíróság épületére vonatkozó építési engedélyezési eljárásnak, majd kivitelezésének mielőbbi megkezdését.

Nemcsak a hagyomány indokolja a Járásbíróság kialakítását Csornán. Győrnek 4000-5000-es, míg Sopronnak 2000-2500-as az ügyforgalma, sőt a két városban együttesen évi 4000 végrehajtási ügy is folyik. Ezeknek mindegy 20-30 százalékát a csornai és a kapuvári illetékességi területről érkező akták teszik ki, így a rábaközi járásbíróság jó eséllyel 1200-1500 közötti üggyel számolhat évente, tehermentesítve a győri és soproni ügyforgalmat.

Háncs Károly önkormányzati képviselő a testületi ülésen elmondta, hogy 1993-ban megpróbálták elintézni, hogy Csornára visszakerüljön a Járásbíróság. Az akkori miniszter hajlott is rá, Csorna volt a huszonkettedik település, aki visszaigényelte a bíróságot. Sajnos akkor nem került rá sor, mert kormányváltás történt, és ezt a folyamatot az új kormány már nem támogatta. A képviselő szerint nagy öröm, hogy végre sikerült elérni, hogy újra járásbíróság működjön a Rábaközben.

 

 

 

Hirdetés