Hirdetés

A gartai plébánia története: Pintér Gábor előadása

Az idén Garta településén méltóságteljes ünnepségekkel emlékeznek a múltra és az elmúlt évszázadok fontos eseményeire. Dr. Pintér Gábor, a Gartáért Alapítvány kuratóriumi elnöke, tegnap a plébánián tartott előadást, amelyben részletesen beszélt Garta történetéről, a gartai plébániáról és a Jubileumi Emlékév eseményeiről.

Hirdetés

Pintér Gábor előadásában elmondta, hogy Gartát 360 évvel ezelőtt alapították, és azóta is szorosan összefonódik a régió történelmével. A településrész története igen gazdag és változatos. 1663 és 1923 között önálló településként létezett, közel három évszázadon keresztül önálló községként működött.

 

Az előadás során Pintér Gábor részletesen beszélt a templomok történetéről is. Elmondta, hogy az első templomot már a 18. század elején, körülbelül 1700 körül építették, de az igazi emlékművé vált templomot 1742-ben Esterházy Antal kőből építtette. Ezt 1762-ben felújították, és a templom tornyát is megépítették. A ma is büszkén álló templomot 1904-ben kezdték építeni, és 1906. október 7-én került fel a kereszt a torony tetejére.

 

Az előadás során Pintér Gábor emlékeztetett arra is, hogy Garta történelmében mindig is fontos szerepet játszott a vallás és a közösség. A régi vágyak között szerepelt az önálló plébánia létrehozása, és 1944. szeptember 1-én Apor Vilmos megyéspüspök megbízta Turner Kálmán kapuvári káplánt az önálló gartai plébánia létrehozásával. Ezt az épületet a kétezres évek elején felújították, 2008. augusztus 19-én áldotta meg Dr. Pápai Lajos megyéspüspök.

 

Ezen eseményeket Pintér Gábor sajátos és mélyreható módon mutatta be az előadás során, hozzájárulva ezzel a Gartai Jubileumi Emlékév méltó ünnepléséhez és emlékezéséhez.

 

 

Hirdetés