Hirdetés

Böllérmáj és egyéb kiválóságok

A X. Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztivál hatalmas sikert aratott a hétvégén. A 2500 négyzetméteres sátorba belépve tátva maradt az ember szája.

Hirdetés

Rekord számú, 92 főzőcsapat tagjai sürgölődtek és alkottak megállás nélkül asztalaiknál, hogy ételkölteményeikkel lenyűgözzék a zsűri tagjait. A színpadon folyamatosan fellépők szolgáltatták a szebbnél szebb dallamokat a serény kezek alá és a rengeteg látogató örömére. A levegő megtelt a finom illatokkal és a mosolygó, nevetgélő, vidám
emberek kedvesen, szeretettel fordultak egymás felé.

A főzőcsapatok közül voltak olyanok, akik jelmezeikkel is magukra vonták a figyelmet. A Soproni Kolbász Légió öltözékében is megidézte nevét. Negyedik alkalommal vettek részt a fesztiválon, magyaros és hagyományos kolbászt készítettek. Kupák sorakoztak asztalukon, amit nem pusztán ételeikért kaptak, hanem pálinkájukkal is eredményeket értek el, tudtuk meg Horváth Csabától a csapat tagjától.

Iván Község Önkormányzata és az Iváni Lóbarátok Egyesülete látványos lovagi öltözékben együtt fogott neki a versenynek. A böllérmáj mellett készítettek resztelt szarvasmájat, szarvassteaket, autentikus csirkebrassóit, valamint az Iváni Roma Nemzetiségi Önkormányzat hatlaposát is indították.

A különlegességekben nem volt hiány. A Baráti Hagyományőrző Egyesület az eredeti palóclevest Gundel János 1892-es receptje alapján főzte meg ürühúsból, ahogy annak idejét Mikszáth Kálmánnak készült. Az egyesület tagja, Miskolczy László mezőtúri birkapörköltet tálalt fel, aminek az volt a különlegessége, hogy az állat fejét is belefőzte szemmel és nyelvvel. Dr. Szabó Antalt az egyesületből aznap fogadták be ünnepélyesen a Szabadtűzi Lovagrend tagjai közé.

- Évről évre nehezebb a döntés, mert egyre magasabb színvonalú munkák születnek ízben és megjelenésben egyaránt. Nagy öröm, hogy hat ifjúsági kategóriában induló, tanuló csapat is indult a versenyen, akik legjobb tudásuk szerint mutatták be az autentikus böllérmájat, és saját ételekkel is készültek – mondta el a Rábköz.hu-nak Horváth Csaba a zsűri elnöke, aki kérdésünkre viccesen elmondta, lassan lehet csak ennyit enni.

A győri Széchenyi István Egyetemről az Egyetem Gyöngyszemei csapat 11. évfolyamos tanulói, Horváth Zoltán, Balázsi Bence és szabó Benjamin igazi remekművekkel készültek. A zsűri értékelése szerint is kimagasló pontszámokat értek el. A három fiatalember elmondta, nagyon sok tapasztalatot szereznek az ilyen rendezvényeken. Emellett hajtja őket a versenyszellem, a győzni akarás és az elismerés. 

A Nyárligeti Ivászniktól is indultak ifjak. Az ételeiket Hipságh Éva, hegykői fazekas csodaszép tálain vitték a zsűri elé.

Sós sütemény kategóriában Pandúr Veronika nyerte el a legnagyobb elismerést, az édes sütemény kategóriában a Rendőrséf csapata kapta a Kapuvári ÖTE vándorserlegét. Az ifjúsági kategóriában az Egyetem Gyöngyszemei csapat vihette magával a kupát. A Veszkényi Burger Banda a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség vándorserlegét és különdíját kapta. Böllérmáj kategóriában a Szárföldi Kemencebarátok szerezték meg a külön elismerést.

 

 

Hirdetés