Hirdetés

Kapuvári Vincések zarándoklata Osliba

Az Iskolaközpont 5-11. évfolyamos – közel 400 fő – tanulói az Osli Mária-kegyhelyre zarándokoltak.

A Hanság déli szélén fekvő kisközség kegyhelyének XIV. Benedek pápa Mária szeplőtelen fogantatása és születése ünnepeire teljes búcsút engedélyezett 1752-ben. IX. Pius ezeket a kiváltságokat 1858-ban, a lourdes-i jelenés évében tovább bővítette. A hársfából faragott és öltöztetett Mária-szobor aranyozott ezüst koronáit még Esterházy Pál készíttette. A rokokó oltár körül egykor különféle hálaajándékok, fogadalmi tárgyak és képek voltak. Néhány jellegzetes példányuk ma is megvan a templom oratóriumában. A temlom körüli Kálvária 14 stációja a múlt század közepén épült.

A Mosolygós Szűzanyához a vincés diákok gyalogosan és kerékpárral érkeztek, és először imát mondtak a kegytemplomban. 10 órakor szabadtéri szentmisén vettek részt, melyet Dr. Szaradics József atya mutatott be. A szentmisében Németh László lelkipásztori kisegítő és Bakodi Luca ismertették az Osli Mosolygó Madonna történetét Nehéz Ferenc feldolgozásában. A szentmisét követően játék, labdarúgás és ügyességi verseny következett az osli sportpályán, ahol az Osli Önkormányzatnak köszönehetően lángost, almát és frissítőt kaptak a vincés diákok és tanárok. A finom lángosból mindenki erőt merített egy tanár-diák kötélhúzáshoz, de nem derült ki, ki a jobb, mert a kötél elszakadt… A nap során készült fotóink önmagukért beszélnek.

Az iskolaközpont köszönetét fejezi ki az osli lakosoknak, az Osli Önkörmányzat munkatársainak, különösképp Fodor József polgármester úrnak a szíves vendéglátásért, valamint Dr. Szaradics József atyának a szervezés során nyújtott segítségéért.

 

 

 

Hirdetés