Hirdetés

Szent Anna vigyázó tekintete Kapuváron

Újabb műtárgyat állítottak ki júliusban is a kapuvári Rábaközi Muzeális Kiállítóhelyen, mely egészen a 18-dik századig repíti vissza a látogatót.

Hirdetés

Rábaközi Muzeális Kiállítóhelyen minden hónapban másik, érdekes műtárgyat mutatnak be, amely eddig a raktárban pihent. Júliusban a múzeumban egy öltöztetett Szent Anna-szobor tekinthető meg, amely egykor a kapuvári nagytemplomot díszítette. Érdekes történetet hallhatnak a látogatók a tárlatvezetőtől, Erdősné Varga Izabellától arról, mi okból került az alkotás egy helybeli parasztcsalád szobájában, a pad szögletébe, ahonnét később a Rábaközi Múzeum gyűjteményét gazdagíthatja.

Szent Anna ősi, elfogadott egyházi és népi hagyomány szerint Szűz Mária édesanyja, Jézus nagyanyja. Alig van régebbi templomunk, ahol ábrázolásával ne találkoznánk. Ő volt
a gazdasszonyok, bányászok, szabók, továbbá a járványos betegek, haldoklók egyik pártfogója. A Rábaközben Szanyban emeltek a tiszteletére kápolnát, amely máig kedvelt búcsújáróhely. Kapuvár első, 17. századi fatemplomát is Szent Anna tiszteletére szentelték.

A szobor Szent Annát a hagyománynak megfelelően, idősödő arcvonásokkal ábrázolja, bal kezében könyvvel, amelyből Szűz Máriát oktatta. A szobor alsó része feltehetően a másodlagos elhelyezés miatt csonka. A provinciális barokk alkotást Csere Judit restaurálta 2000-ben.

A műtárgy mellett a 2011-ben megnyílt „Kapuvár anno… Fejezetek a város és környéke történetéből” című állandó kiállítását is megtekinthetik az érdeklődők Kapuváron.

-Bemutatósorozatunk legfőbb célja, hogy ezeket a féltve őrzött, de értékes emlékeinket minél több emberrel megosszuk és bemutassuk múltunk értékeit – mondta el a tárlatvezető.

Mi ott leszünk a következő kiállításon, tartsanak velünk a jövő hónapban is!

 

 

Hirdetés