Hirdetés

Rövid időn belül két embercsempész elfogás az éjszaka során

Egy macedón és egy ukrán férfi illegális migránsokat akart Ausztriába vinni az éjjeli órákban.

Hirdetés

A rendőrök 2022. július 14-én 3 óra 30 perckor egy macedón honosságú tehergépkocsit állítottak meg Pereszteg külterületén, a Dénesmajori úton. A járműben a 22 éves macedón sofőrön kívül 32  – magukat pakisztáni és indiai állampolgárnak valló – külföldi utazott, akik sem személyazonosságukat, sem pedig magyarországi jogszerű tartózkodásukat nem tudták igazolni.

Rövid idő múlva a járőrök – a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Illegális Migráció Elleni Osztályának jelzése alapján 2022. július 14-én 4 óra 18 perckor egy lengyel honosságú gépkocsit állítottak meg az Mosonudvar belterületén. Az autót egy 42 éves ukrán férfi vezette. A rendőrök a jármű utasterében tizenöt  – magukat afgán állampolgároknak valló – külföldit találtak, akik sem személyazonosságukat, sem pedig magyarországi jogszerű tartózkodásukat nem tudták igazolni.

A migránsokat szállító macedón és ukrán gépjárművezetőket a járőrök elfogták, és őket a 47 külföldivel együtt a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányságra előállították. Velük szemben a nyomozók embercsempészés bűntett elkövetésének gyanúja miatt eljárást indítanak. A migránsokat – meghallgatásukat követően – a hatályos magyar jogszabályok értelmében visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

 

 

Hirdetés