Hirdetés

A hétvégén ismét életet mentett a szén-monoxid-érzékelő

Bősárkányon és Enesén egyaránt helyesen jelzett a szén-monoxid-érzékelő a hétvégén.

Szombat este egy bősárkányi házban, ahol gázkazán és cserépkályha üzemelt, vasárnap délután pedig egy enesei családi házban kombi gázkazán és vízmelegítő használatakor jelzett be a szén-monoxid-érzékelő. Az érzékelő jelzésének köszönhetően sérülés egyik helyszínen sem történt. A hivatásos tűzoltók és a gázszolgáltató mérései mindkét helyszínen igazolták a mérgező gáz jelenlétét és mindkét háznál felmerült a megfelelő légellátottság hiánya.

Szén-monoxid-mérgezés veszélye nem csak a fűtési szezonban áll fenn, hiszen az elszennyeződött fürdőszobai átfolyós vízmelegítőkből közvetlenül is juthat szén-monoxid a lakótérbe. Az utólag beépített gépészeti berendezések (pl. szagelszívó, szárító), valamint az utólagos építészeti átalakítások is befolyásolhatják az épület levegő ellátását, a kéménykör működését.

A szén-monoxid-mérgezések elkerülése érdekében kiemelten fontos a lakás megfelelő szellőzésének biztosítása, akár az új, jól szigetelő ajtókba és ablakokba résszellőzők szereltetésével. 

A megfelelő légellátás biztosítása mellett azonban elengedhetetlen a tüzelő-fűtőberendezések, kazánok, kályhák, fürdőszobai vízmelegítők rendszeres, - szakember által végzett – karbantartása és a kémények rendszeres ellenőrzése.

A biztonság növelése érdekében szaküzletből megbízható szén-monoxid-érzékelő beszerzése javasolt.

 

 

 

Hirdetés