Hirdetés
Húsvéti tojáslikőr - Ahogy nagyanyáink készítették tojáslikőr
Ahogy minden ünnep, a húsvét is az evés-ivásról szól. Ilyenkor előkerülnek a hagyományos, féltve őrzött családi receptek is. Ezúttal a tökéletes tojáslikőr elkészítési módját osztjuk meg veletek, ahogyan annak idején nagyanyáink is készítették.
Fontos, hogy a tojáslikőrhöz mindenképpen magas alkoholtartalmú szeszes italt válasszunk, így megőrizhetjük hűtés nélkül is a szavatosságát. Ezúttal fehér rummal készítjük, de gyógyászati alkohollal és vodkával is tökéletes végeredményt kaphatunk.
A tökéletes, hagyományos tojáslikőr receptje:
Hozzávalók:
1 liter zsíros tej
500 ml 30 százalékos habtejszín
4 db vanília rúd beljese (helyettesíthető aromával is)
500 gramm porcukor
10 tojás sárgája (M-es méretű)
min. 60 százalékos rum
Elkészítése:
A tejet és a tejszínt elkeverjük a vanília rudak beljesével és 200 gramm porcukorral, majd felforraljuk és félre tesszük.
A tojások sárgáját kikeverjük 300 gramm porcukorral, majd az előzőleg elkészített, félretett forró tejes folyadékot óvatosan, folyatva hozzákeverjük, folytonos kevergetés mellett. Vigyázzunk, hogy kis adagokban, folyatva adjuk hozzá a tejet a tojáshoz, nehogy azok megfőjenek. Pár percig hagyjuk hűlni a kapott masszát, adjuk hozzá a fehér rumot, majd töltsük őket üvegekbe egy-egy vanília rúd társaságában. Legalább fél napig tartsuk hűtőben az így kapott likőrt. Egy hét után éri el a tökéletes állagot és ízt a házi, főzött tojáslikőr.
Tipp! Tálaláskor talpas pohárba öntjük, tejszínhabbal díszítjük a tetejét, amit fahéjjal, szerecsendióval vagy kakaóporral meghintünk- tökéletes felnőtt desszertet kapunk.