Hirdetés

Magaságyás kisokos - Így csináld jól

Az utóbbi időben egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a magaságyások a kertészkedés és a mezőgazdaság világában. Nemcsak hatékony választ jelentenek a korlátozott térrel rendelkezők számára, hanem számos más pozitív hatással is bírnak. Cikkünkben összegyűjtöttünk, hogyan kell elkészíteni ezeket és hogyan tartsuk fent őket.

Hirdetés

Hogyan építsük ki a magaságyásokat?

Ha kitaláltuk, hogyan, hová helyezzük el őket, és a megfelelő mennyiséget is kiszámoltuk, elkezdhetjük a tényleges munkálatokat. Készíthetjük mi magunk is lécekből és deszkákból a magaságyásokat, de kaphatóak már előre elkészített változatok is. Érdemes utóbbiból már használtakat beszerezni, így nemcsak újrahasznosítunk, hanem a pénztárcánkat is kímélhetjük.

Számos ötlet látható az interneten, vannak, akik elhasznált dézsák, fémkádak oldalait, vázait használják magaságyásként - lefestve, kezelve bármi jó lehet, ha oldalt megfelelő támasztékkal rendelkezik és alja pedig nincs. Az ágyások általában 30-100 cm magasak és 1-2 méter hosszúak. Természetesen, ha magunk készítjük őket, tetszőleges méretűeket és formájúakat is alkothatunk.

A magaságyás feltöltése

A magaságyások belsejébe szintenként tegyük a megfelelő földet, tölteléket, anyagokat. Elsőként helyezzünk geotextilt az ágyások aljába, ezzel a gyomok kialakulását akadályozhatjuk meg. Erre helyezhetünk nagyobb méretű törmeléket, például kavicsot vagy kisebb köveket, hogy biztosítsuk a megfelelő vízelvezetést és szellőzést, középső részébe pedig be lehet helyezni szerves anyagokat, például szalmát, levélzöldséget vagy rothadó növényi maradványokat, amelyek további tápanyagokat biztosíthatnak a növények számára.  Helyezhetünk komposztot is az ágyásokba. A komposzt remek választás a magaságyások töltésére, mivel gazdag tápanyagforrás és segíthet a talaj szerkezetének javításában is. Készíthetünk saját komposztot otthon, vagy vásárolhatunk kész komposztot is.

Amint megvan az alap jöhet a termőföld. Készíthetjük mi magunk is, de kezdőknek ajánlatos inkább jó minőségű, előre elkészített, a növényzethez igazodó földet vásárolni, amiben biztosan megteremnek a tervezett zöldségek és gyümölcsök.

Ültetés

Ültetéskor csak a képzeletünk szabhat határt. Éppen ezért érdemes átgondolni, melyek azok a zöldségek és gyümölcsök, amelyeket szívesen és sokat fogyaszt a család. A magaságyásban, mint a normál talajban, szinte  minden megterem, hasonlóképpen kell foglalkozni az adott terményekkel, mintha a talajba ültetnénk azokat.

Öntözés

A magaságyásban lévő föld hamarabb kiszárad, mint a normál talaj, ezért folyamatosan pótolnunk kell a nedvességét. Napi többszöri, javarészt reggeli és esti órákban történő locsolással megfelelően szinten tarthatjuk a talaj nedvességtartalmát, a nyári melegekben érdemes alaposabban öntözni.
Ha szeretnénk automatizálni az öntözést, kerti locsolóval, csepegtető rendszerrel, párásító kialakításával könnyedén megtehetjük.

Kártevők elleni védelem
Fontos védeni a magaságyást a kártevőktől és a gyomoktól is. Használhatunk mulcsot vagy gyomirtó fóliát a gyomok ellen, valamint védekezhetünk kártevők ellen természetes vagy vegyszeres módszerekkel. Rendszeresen ellenőrizzük és gondozzuk a magaságyást. Távolítsuk el a gyomokat, figyeljünk a növények állapotára, és szükség esetén pótoljuk a talajt vagy a tápanyagokat.

 

 

 

Hirdetés