Hirdetés

Száraz a bőröd? Ezeket az ételeket és italokat mindenképp kerüld el!

Ha kiegyensúlyozottan, egészségesen táplálkozol, azt a bőröd is meghálálja.

Hirdetés

A bőrtípustól függetlenül jelentkező dehidratált, száraz bőr, valamint az azzal járó hámlás, viszketés és feszülés kifejezetten kellemetlen, és különösen a szeles napokon okoz bosszúságot. Bár tavasszal, az időjárás enyhülésével együtt a tünetek is csillapodhatnak, mégis érdemes komolyan vennünk, ha nem kellően hidratált a bőrünk, hisze a vízhiány hosszú távon sérülékenységhez, rosszabb esetben pedig akár bőrgyulladáshoz, ekcémához is vezethet.

A külső-belső hidratálás fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni, ugyanakkor azt sem árt szem előtt tartanunk, hogy a krémezés és a bő folyadékfogyasztás önmagában nem feltétlenül elegendő.

1. Koffeines italok
Napi 2–4 csésze kávé még nem feltétlenül okoz bőrszárazságot, mivel a benne lévő víz gyakran ellensúlyozza a koffein dehidratáló hatását. Ha viszont a nap folyamán ennél is több kávét fogyasztunk, az nemcsak alvászavarokhoz, de akár bőrünk kiszáradásához is vezethet.

Napi 400 mg-nál több koffein (ez nagyjából négy csészényi kávét jelent) nyugtalanságot és szorongást is okozhat. A kialvatlanság pedig a bőrünk külső felszínén is megmutatkozik: a sötét szem alatti karikák mellett nemcsak csökkent hidratációval, de a bőr védelmét nyújtó vízzáró rétegek gyengülésével is számolhatunk.

2. Alkohol
Remélhetőleg mondanunk sem kell, hogy a túlzott alkoholfogyasztás milyen káros a szervezetnek. Ráadásul, mivel az alkohol szintén vízhajtó hatású, a bőr kiszáradását is okozhatja. És ez még nem minden! Az alkoholfogyasztás a szervezetünkben lévő természetes antioxidánsoknak sem kedvez, így bőrünk sokkal érzékenyebbé válhat az olyan káros környezeti ártalmakkal szemben, mint az ultraibolya sugárzás vagy a légszennyezés.

3. Magas sótartalmú ételek
Érdemes csínján bánni az ételek sózásával, a túlzott mértékű nátriumbevitel ugyanis könnyedén elvonja a bőr sejtjeiben található nedvességet. Száraz bőr esetén tehát jobb, ha visszafogjuk a sófogyasztásunkat. Külön érdekesség viszont, hogy a só kívülről használva éppen ellenkezőleg hathat. A sót tartalmazó, vegyszermentes natúr kozmetikumok (például sószappanok) segíthetnek optimalizálni a sejtek nedvességtartalmát, valamint a bőr természetes pH értékét. Ráadásul különböző fertőzések, illetve ekcéma esetén is beválhatnak a bőrápolásban.

4. Hozzáadott cukros ételek
A túlzott cukorfogyasztást nemcsak a derékbőségünk, de bőrünk állapota is megsínyli, ugyanis kedvezőtlen hatással van szervezetünk kollagéntermelésére. A kollagén bőrünk tömegének majdnem 90%-át adja, többek között porcaink, ízületeink, csontjaink és a bőrünk egészségéért is felel. Minél alacsonyabb tehát szervezetünk kollagénszintje, annál nagyobb valószínűséggel lesz száraz a bőrünk is.

Figyeljünk oda tehát a szervezetünkbe bevitt cukor mennyiségére, kerüljük az olyan magas cukortartalmú, feldolgozott élelmiszereket, amilyenek például az energiaitalok, a dobozos üdítők, a péksütemények, a dobozos gabonapelyhek, a csokiszeletek és szószok!

 

 

Hirdetés