Hirdetés

Így védekezhetünk a palántadőlés ellen

Biztosítsuk a fiatal növényeknek a megfelelő körülményeket.

Hirdetés

A palántadőlés olyan betegség, amelynek során a fiatal növények hirtelen és váratlanul elhalnak, gyakran már azelőtt, hogy elkezdenének megfelelően növekedni. Ennek megelőzésére az ideális körülmények biztosításával lehet felkészülni.

Talajfertőtlenítés

A palántadőlés gyakran a talajban található kórokozók jelenlétére vezethető vissza. Ha nem ismerjük a föld eredetét, akkor a talajfertőtlenítés segíthet az ilyen kórokozók elpusztításában. Számos kereskedelmi készítmény áll rendelkezésre a talajfertőtlenítéshez, vagy otthon is elkészíthetjük saját fertőtlenítő oldalunkat például forró vízzel vagy gőzzel (például tegyük a sütőbe a földet 60-80 °C-ra, majd pihentessük 1-2 napra és utána használjuk).

Megfelelő vetőmagok

A magok is fertőzöttek lehetnek. A kereskedelmi forgalomba kerülő vetőmagok legtöbbjét csávázva árulják, azaz a felszínén növényvédő szer van.

Válasszunk ellenálló fajtákat

Néhány növényfajta ellenállóbb lehet a palántadőlésre, mint mások. Válasszuk a kertünkben olyan növényeket, amelyekről ismert, hogy ellenállóak vagy kevésbé érzékenyek a palántadőlésre.

Megfelelő ültetési időpontok

Ügyeljünk arra, hogy a palántákat helyes időben ültessük ki a kertbe. Az időjárási viszonyoknak megfelelő időpontban történő ültetés segíthet csökkenteni a stresszt és a betegség kockázatát a növények számára.

Megfelelő ültetés

Ha túl sűrűn vannak egymás mellett a növények, akkor meg fognak nyúlni és gyengébbek lesznek, kevésbé állnak ellen a betegségeknek.

Jó vízelvezetés

Ügyeljünk arra, hogy a kertünkben ne álljon víz a palánták körül. A megfelelő vízelvezetés biztosítása segíthet csökkenteni a palántadőlés kockázatát. A vetés után szórjunk a talaj felületére homokot vagy apró, zúzott követ, így képes lesz elfolyni az öntözővíz.

Megfelelő tápanyagellátás

A megfelelő tápanyagellátás segíthet a növények erősítésében és a betegségek elleni védekezésben. Ügyeljünk arra, hogy a növényeknek elegendő tápanyaghoz juthassanak, és gondoskodjunk a megfelelő műtrágyázásról és komposztálásról.

Megfelelő mennyiségű fény

Elegendő fényt kell biztosítanunk a palántáknak, ellenkező esetben nem fognak kellőképpen fejlődni és így nem lesznek képesek egészégesek és erősek maradni.

Gyomirtás

A gyomok gyakran hordozzák a palántadőlés kórokozóit, ezért fontos a gyomirtás a kertben. Tartsuk tisztán a kertet, és távolítsuk el a gyomokat rendszeresen, hogy minimalizáljuk a betegségek terjedésének lehetőségét.

 

 

Hirdetés