Hirdetés

A minőséget és az emberekhez való viszonyulást tartom a legfontosabbnak - beszélgetés Herczeg Ákossal

Egy vállalkozás indítása a semmiből főként huszonévesen hatalmas kihívás. Az pedig, hogy ez az üzleti törekvés időt álló lesz vagy sem, nagy izgalommal jár annak, aki összes energiájával, tőkéjével beleveti magát. Herczeg Ákos 18 évvel ezelőtt életre keltette Áki Mobil nevű üzletét, ami ennyi idővel maga mögött is egy kiemelkedően működő, fejlődő vállalkozás.

Ezelőtt mindenki tudta, hogy a rendőrséggel szemben találja meg az Áki Mobilt. A kis üzletben a rövidke pult előtt mindig állt valaki, a vevők egymásnak adták a kilincset. Most sok minden megváltozott. Betöltötte 18. életévét, mondhatni felnőtté vált és ki is repült a fészekből, ugyanis új helyre költözött a bolt. Beléptem az Erzsébet királyné úton lévő üzlet ajtaján. Tágas tér fogadott. Fehér falak, szép, szürke, nagy kőlapok a talpam alatt, hosszú, barna fa pult nyúlik végig az üzleten. A bejáratnál még egy játékokkal megrakott gyereksarok is várja az aprócska idelátogatókat. Hamarosan mindenki tudja majd, hogy a Nagy Sparral szemben találjuk az Áki Mobilt. Egy valami viszont nem változott. A vevőket üdvözölve, barátként fogadják, mosolyogva, kedvesen.

Emlékezzünk vissza a kezdetekre. Honnan jött az ötlet? Hogy indult ez a ma is lendületesen működő üzlet? 

2002-2003-ban Ausztriában dolgoztam. Az idő tájt kezdett a mobiltelefonok piaca erőre kapni, és felkeltette az érdeklődésemet ez az újdonság. Már Ausztriában is foglalkoztam érintőlegesen telefonokkal, és láttam benne fantáziát. 2003. júniusában 25 évesen döntöttem és belevágtam. Bár már független voltam, Kiscsornán laktam albérletben, de szüleim kifejezték nemtetszésüket az ötletemmel kapcsolatban, rendkívül kockázatosnak tartották, aztán hamar belátták, ebből nem engedek.

Az induló tőkémet az jelentette, hogy eladtam az autómat, majd a csornai buszpályaudvarral szembeni üzletsor egyik helyiségét kibéreltem. Nem volt túl színvonalas, de a kezdetekben megtette, s megnyílt a „Mobiltelefon adás-vétel és használt műszaki cikkek boltja”. Használt telefonok, tartozékok, illetve televízió készülékek, műszaki cikkek adás-vételével foglalkoztam. Lassan épült fel az egész, de hatalmas érdeklődést váltott ki az emberekből, és rengetegen keresték az üzletet. Keményen dolgoztam, egyedül vittem a vállalkozást hétfőtől szombatig. Szépen fejlődött és jövedelmezővé vált.

2004. februárjában költöztettem át a boltot a rendőrséggel szembeni kis helyiségbe, ahol tovább folytattam a tevékenységem, és fel tudtam venni egy alkalmazottat, aki be is váltotta a hozzá fűzött reményeket. Évekig együtt dolgoztunk.

Idén, 2021. nyarán új helyre költözött az üzlet.

Igen. Nagy örömmel tölt el, hogy idén új szintre tudtam emelni az Áki Mobilt. Ez mindenképpen egy színvonalbeli növekedést jelent, ami már szükségszerű volt. A nagyobb hely, kellemesebb környezet lehetővé teszi, hogy megfelelőképpen fogadjuk a vevőinket.

Sajnos nem tudtunk előbb költözni, mert eddig nem volt olyan kiadó üzlethelyiség, ami előrelépést jelentett volna. Egy 17 éve bejáratott üzletet nem helyezi át máshova az ember, csak akkor, ha valóban sokkal jobbat talál.

Milyen volt a kezdeteknél a mobiltelefon piac, az ellátottság? Hogy alakult az évek folyamán?

Megéltünk mi is sok mindent a 18 év alatt. A telefonpiacon is hatalmas váltások voltak, amikhez alkalmazkodni kellett. Kezdetben nyomógombos telefonok voltak, nem volt nagy az ellátottság. Jobbára inkább az emberek egymás között cserélgették a telefonokat. Széles ismeretségi köröm volt Csornán már a boltnyitás előtti időkből a futball területéről is, így nagyon sokan jártak hozzám, de ami a lényeges, hogy megbízható embernek ismertek meg. Az egyenesség, a szavahihetőség és a becsület nagyon fontos tényezők.

Akkor még csak szolgáltatóknál lehetett új készüléket vásárolni. Hihetetlen gyors fejlődés következett be az eszközök terén, és 2006 környékén bejöttek a gyári, új telefonok, amik szolgáltatóktól már függetlenek voltak, akkor kezdtem újakat is forgalmazni. A piac rendkívül gyors változásához képes voltam alkalmazkodni. Figyeltem, tanultam, fejlődtem. Kérdezték is tőlem, szerinted meddig megy ez. Mondtam, örökké, mert ez a fejlődés nem áll meg.

Ez egy kiváló megérzés, meglátás volt. Most mit találhatunk az üzletben?

Az üzletben új mobiltelefonok, okosórák, tabletek széles választéka várja az érdeklődőket. Ezek mellett rengeteg tartozékot értékesítünk. Helyi szerviz működik az üzletben, hogy minél előbb kiszolgáljuk az ügyfeleket. Egy-egy javítás akár azonnal, vagy néhány óra leforgása alatt is kivitelezhető. Szolgáltatásokkal, segítségnyújtással is foglalkozunk. Gyors, barátságos, hozzáértő csapattal várunk mindenkit.

 

 

Mi jelenti a legnagyobb konkurenciát?

A multik és az internetes vásárlás elterjedése természetesen konkurenciát jelent, de az embereknek fontos a személyes kontaktus, ami nálunk megtalálható. Ugyanazzal a kedvességgel, segítőkészséggel és odafigyeléssel fordulunk a vásárlók felé, mint mindig. Ez az én üzletpolitikám.

Az Áki Mobilra, ha rákeresel az interneten sok csillagos minősítést találsz, és ami büszkeséggel tölt el, hogy a hozzászólásokból visszatükröződik a mi hozzáállásunk a vevőinkhez, mert kifejezik elégedettségüket.

Milyen a viszonya a kollégákkal? Mint főnök, milyen a kapcsolata a munkatársakkal?

A bizalom és a tisztelet két nagyon fontos dolog számomra, mind az üzleti életben, mind, ami a kollégáimat illeti. Nagyon fontos számomra, hogy az emberek, akikkel együtt dolgozom, jól érezzék magukat, szeressenek itt dolgozni, bármi gondjuk van, arra megoldást találjunk. Családias környezetben végezzük a munkánkat az Áki Mobilban. Két munkatársam van, Répás László, aki 2010-ben csatlakozott és Lengyel Larion, aki 2011-től csapattag. Ők nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy itt tarunk. 

Próbáltam terjeszkedni, nyitottunk üzletet Fertőszentmiklóson is. Nem azért zártuk be, mert nem ment. Ha nem tudsz ott lenni az üzletben, márpedig ez lehetetlen, hogy két helyen legyél egyszerre, akkor nem úgy működik, mint szeretnéd.

Milyen hatással volt a Covid az üzletre? Hogy vészelték át?

A Covid vírus elterjedését természetesen mi is megéreztük. A korlátozások alatt csak én dolgoztam, Csökkentett nyitva tartással ugyan, de meg tudtuk tartani az üzletet. Nehéz volt, ahogy mindenkinek, de olyan üzletág van a kezünkben, amire mindig szükség van.

Vállalkozóként sikeres. Mindamellett látok egy kiegyensúlyozott, boldog embert. Hallhatunk a családról, a magánéletről?

2010. július 3-án házasodtunk össze feleségemmel. 2008-ban megismerkedtünk, nagyon hamar összeköltöztünk és azóta együtt vagyunk. Úgy gondolom, egy kapcsolatban a két ember közti jó kommunikáció az egyik legfontosabb. Ha mindent meg tudunk beszélni egymással, nem lehet baj.

Két gyönyörű lányunk van.

Milyen hobbikat űznek szívesen?

A sport nagy szerepet tölt be az életünkben. Gyerekkorom óta focizok a mai napig, feleségem pedig versenyszerűen fut, nagyobbik lányom most hipp-hopp táncra jár, előtte lovagolt. Támogatjuk egymást ezekben a hobbikban.

Hogy kapcsolódnak ki? Miben találják meg a szórakozást?

Amennyi időt lehet, együtt töltünk. Biciklizünk, elutazunk a Balatonra. Próbálunk feleségemmel kettesben is eljárni, de az igazi kikapcsolódást mégis csak az jelenti, ha mindannyian együtt vagyunk. Szeretem, ha jönnek hozzánk, mi nagyon társasági életet élő emberek vagyunk. Nagyon szeretek énekelni, és zenész barátaim társaságában ezt gyakran gyakorlom is.

Regisztrált véradó.

Igen. Negyvenszeres véradó lettem. Mindenkit arra bíztatok, hogy adjon vért. Azt láttam, hogy édesapám mindig részt vett a véradásokon, és úgy gondoltam, hogy én is vele tartok, így vált ez szokássá. Egyrészt segítesz valakin ezzel, másrészt a saját egészséged érdekében sem elhanyagolható. Cserélődik a vérünk, megvizsgálják és kiszűrik, ha valami probléma van.

A véradás mellett szívügyem a környezetvédelem. Amikor kiviszem a kutyámat az erdőbe sétálni, elborzadok, ha látom az eldobált szemetet. Pedig sajnos gyakran előfordul. Szelektíven gyűjtöm a hulladékot, úgy élek, hogy minél kevesebb szemetet termeljek, és mindenkit buzdítok arra, hogy bár kicsik vagyunk ebben a kérdésben, de minden tőlünk telhetőt tegyünk meg, hogy óvjuk a természetet. 

 

 

 

 

 

 

Hirdetés