Hirdetés

Az elismerést nem lehet kikényszeríteni, azt meg kell szolgálni – beszélgetés Dobos Tündével a Dobos-Ház Ingatlankezelő Kft. alapítójával, vezetőjével.

A Győr-Moson Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által ajánlott vállalkozás címét a második alkalommal nyerte el a Dobos-Ház Ingatlankezelő Kft. Dobos Tünde fáradhatatlan tenni akarása, munkája a nagy cégek mellett is bizonyított, és megkapta a kellő elismerést.

Mivel foglalkozik a Dobos-Ház Ingatlankezelő Kft?

Ingatlankezelés a fő profilunk, ezen kívül értékbecsléssel, ingatlan közvetítéssel, adás-vétellel, bérbeadással és üzemeltetéssel foglalkozunk. Jelenleg 142 albérlet van a kezelésünk alatt. Ezek az évek alatt gyűltek össze. Van olyan több ingatlannal bíró tulajdonos, akinek az összes lakását mi adjuk ki. Bevizsgált ügyfeleink vannak, szolgáltatásaink teljes körűek. Az irodában fizethetnek az ügyfelek bérleti díjat, közös költséget, közüzemi számlákat, tulajdonképpen mindent egy helyen. Megbízóimnak bérleti díjakat utalok Németországba, Kanadába, Hollandiába, Mexikóba.

Az üzemeltetésen belül a társasházkezelés tekintetében több, mint 40 társasház tartozik hozzánk. Azokkal a társasházakkal, amelyeket már felújítottunk, megtörtént a hőszigetelés, lépcsőházfestés, kívül-belül rendben van, könnyebb a dolgom, már csak a közös költségeket, a közüzemi díjakat kell kiszámolni, ott már a feladat elvégzettnek tekinthető, és keresem a következőt megbízást, ami egy új kihívás számomra.

Kérem, mesélje el, hogy indult ez a vállalkozás!

Fertődön, a süttöri részen laktunk, ott kerestek meg először, hogy legyek közös képviselő. Akkor még ódzkodtam a feladattól, mert ez hatalmas felelősséggel jár, nagyon komplex munka. Nem 8 órás munkavégzésről beszélünk. Fertődről Csornára költöztünk, elsősorban a kórház miatt, amikor a gyerekek még kicsik voltak.

2002-ben nyitottam az első irodámat a Vilmos Parkban. Egy év után nagyobb helyiséget kerestem, amit már nem bérelni szerettem volna. Erre a nagyobb irodára pontosan azért volt szükség, hogy tudjak itt tartani esetlegesen közgyűléseket is. A Szent István téren a régi varrodával szemben sikerült vásárolnom egy 25 négyzetméteres üzletrészt, ami szintén jó hely volt, nem aggódtam, hogy ott nem találnak meg, mert ez egy olyan szolgáltatás, amire nagy igény van. Bár akkor még voltak kételyeim, hogy működőképes lesz-e a vállalkozásom ismeretlenül, hiszen semmi kötődésem nem volt Csornához. Az embereknek nem volt kapaszkodójuk velem kapcsolatban, így bizonyítanom kellett, hogy rátermett és megbízható vagyok.

 

 

Hol vannak a gyökerei?

Erdélyből származom, és nagyon büszke vagyok arra, hogy erdélyi magyar vagyok. Emberséget, becsületet tanultam. Ott magyarnak lenni, megküzdeni a magyarságodért az egy külön világ. Senkinek nem akarom bizonyítani, hogy magyar vagyok, mert ez egyszerűen egyértelmű. Itt vagyok otthon. Nem honosítást, hanem visszahonosítást kértem, hoztam a nagyszüleim magyar királyi pecsétes születési anyakönyvi kivonatát, mert nekem ez rengeteget jelentett, hogy ezt ebben a formában ismerjék el.

Mióta működik mostani helyén az iroda?

Nem volt a belvárosban olyan üzlethelyiség, ahova ezt a hatalmas ügyfélforgalmat át tudtam volna vinni, így 5 éve egy Európai Uniós pályázat keretein belül kamatmentes hitelt kaptunk, és ekkor sikerült megvenni ezt a kis házat, amely ma is helyet ad az irodának a Széchenyi tér 2. szám alatt. A férjem évekig csak romnak hívta. Minden oldala, minden centimétere ránk vár, hogy felújítsuk. Tavaly sikerült megcsináltatni a tetőt, idén a hőszigetelést. Rendkívül fontos szempont volt a parkolás, hogy az ügyfelek, a szakemberek könnyen elérhessenek. Ez egy saroktelek, így megnyitottuk az udvart, jövőre tervezzük, hogy 8-10 parkolóhelyet alakítunk ki.

Ingatlanos szemmel már láttam a lehetőségeket, az elrendezést, a dekorációt. Nagyon sok mindent magunk csinálunk. Ötvözöm a régit az újjal, mert szeretek értéket menteni. A székeket is mi kárpitoztuk és figyeltem, hogy olyan anyaggal vonjuk be, ami letörölhető, mert a szakemberek, ha munkásruhában érkeznek, ne kelljen szabadkozniuk, üljenek csak le és beszéljünk meg mindent, amit kell.

Látszik, hogy figyel a legapróbb részletekre is.

A társasházaim esetében is így van. Kiviszem a lábtörlőket, a sót, megrendelem a postaládákat, a falazathoz illő korlátot választok. Ugyanúgy csinosítom őket, mint egy otthont, hiszen a lakóknak az is. A ház külleme és a lépcsőház az, amit először látnak, ahova először lépnek be. Nem beszélve arról, hogy egy ingatlan eladásnál nagyon fontos értéknövelő szempontok ezek. Van olyan ügyfelem, aki felhív, hogy csak olyan házban szeretne lakást vásárolni, ahol én vagyok a közös képviselő, mert tudja, hogy ott minden rendben van.

A bérbe adott ingatlanok esetében nagyon figyelek a kompatibilitásra. Tehát megnézem, hogy egy adott lakóközösségbe ki kerüljön be, mint új lakó. Mindenkit ellenőrzök. A két oldalas tiltólistára, ha valaki nyomós okokkal felkerült, akkor én annak a bérlőnek lakást nem tudok kiadni.

Belső, lakók közti konfliktusok előfordulnak. Nem az én feladatom, vagy hatásköröm az igazságtétel. Senki ellen vagy mellett nem beszélek, teszem a dolgom, nekem az a lényeg, hogy fejlődjön, szépüljön a ház, amiben a lakók élnek, hogy az ő életterük számukra a legmegfelelőbb legyen. Ez elengedhetetlen a bizalomhoz, ami számomra a legfontosabb.

 

 

Ez már nem pusztán munka, inkább elhivatottság. Jól látom?

A problémaérzékenységem nagyon magas, igyekszem a maximum felett teljesíteni minden területen. Azért vagyok, hogy egy adott házban a lakónak ne legyen problémája, és ha este 10 órakor van csőtörése vagy dugulása, akkor is felhívhasson engem.

Egy bejárati ajtó meghibásodása például az összes lakót érinti. Tehát vannak fontos, sürgős és még sürgősebb dolgok. 

A Vilmospark társasházakhoz például nagyon gyakran megyek ki, mert egy apró áramkimaradás is beindítja a tűzjelzőt, de mivel nem ott lakom, akár éjjel is útra kelek, hogy a tűzoltóságnak tudjak referálni arról, hogy van-e esetleges tűzeset.

Egy nagyobb vihar után is útra kelek és körbejárom a társasházaimat, keletkezett-e valami kár, amit gyorsan orvosolni kell, felvenni a biztosítóval a kapcsolatot.

Idén mennyi felújítás jöhetett létre?

Az idén kevés felújításunk volt, mert a mai világban szakembert találni, árajánlatokat kérni nagyon nehéz, főként az árak gyors emelkedése miatt. A fának például napi ára van, és egy tetőcserénél rá kell számolni még plusz összeget. A szakembereknek, akikkel évek óta együtt dolgozom külön köszönöm, hogy előfordul olyan, hogy tudják tartani az árat, amíg a lakókkal összegyűjtjük a kellő összeget. Pályázatok jelen pillanatban nem állnak rendelkezésre, és nagyon várom, hogy ez a szektor is támogatott legyen. Az önkormányzattal nagyon jó a kapcsolatunk, és amikor megkeresem a társasházak külön, egyéni problémájával őket, sokszor erőn felül is készek a segítségnyújtásra.

Milyen szakemberekkel dolgozik együtt?

23 szakemberrel dolgozom együtt, van köztük bádogos, asztalos, lakatos, zárszerelő, villanyszerelő, lépcsőház festő, apró munkákat elvégző szerelő, hőszigetelő cégek, tetőjavító cégek. Minden egyes emberrel kell tartani a kapcsolatot és mindenhol mindennek rendben kell lenni. Amikor az én sikereimről beszélünk, az ugyanúgy az ő sikereiknek is tekinthető.

A szakemberekkel, a hivatali dolgozókkal, könyveléssel foglalkozókkal, banki kapcsolattartókkal kölcsönös bizalmon alapul a kapcsolatom. A kérdéseimre azonnali válaszokat kapok tőlük, és ezért nagyon hálás vagyok. Éppen ezért nem telik el ünnep, hogy ezt valami kis ajándékkal ne mutatnám ki nekik.

 

 

Milyen sikerekre, elismerésekre gondol szívesen?

Bár nem gyűjtöm őket, van kapuvári és győri társasházam is. Nagyon hízelgő, amikor felkeresnek egy-egy lakóközösség tagjai, hogy milyen szépek, rendezettek a nevemhez köthető csornai társasházak. Elvállalom ezeket a megbízatásokat, mert ezzel is bizonyíthatok. Habitusomból adódóan olyan vagyok, mint egy vulkán, kitörök, és végtelen tettrekészség van bennem. Szükségem van a pozitívumokra, sikerekre, és teszek róla, hogy legyenek.

Volt olyan eset, hogy egy hőszigetelés elvégzése után a közgyűlésen behűtött pezsgővel vártak a lakók. Az leírhatatlan köszöneti forma volt. Éreztem, hogy ők is örülnek, valóban hálásak, mert ők is tudják, hogy valóban értük akarok tenni. Az elismerést nem lehet kikényszeríteni, azt meg kell szolgálni.

A SSZC Hunyadi János Technikum irodavezetői képzésén tanuló növendékeknek szakmai gyakorlati helyet is biztosítunk. Büszke vagyok rá, hogy az innen kikerülő diákok magas pontszámmal versenyeznek országosan, és ami a legnagyobb öröm, hogy szeretnek itt lenni, és ajánlják a következő évfolyamok tanulóinak. Idén két tanulót fogadtunk, de már megkeresett az iskola, hogy jövő évre nemcsak nyáron, hanem egész évben szeretnének diákokat küldeni.

Hogy kapcsolódik ki? Mi a hobbija?

Nekem a munkám a hobbim, ez a szórakozásom. Férjem, aki egyébként mindenben támogatott mindig is, már felhívta rá a figyelmemet, hogy elfelejtek mellette élni, és be kellett látnom, igaza van. De mit tehetnék? Elsősorban nem a pénzért végzem a munkám, hanem mert szívből szeretem. Hétvégén elmegyek és megnézem, mit és hogyan használnak a Vilmos Park Kft. dolgozói. Tanulok, hogy a társasházi parkosításnál milyen növényeket lehetne ültetni, milyen díszköveket, faháncsot használjak, aztán ezeket ki is viszem az adott helyszínre.

Ha végigmegyek Csornán, a megújuló társasházaimat nézve mindegyiket kicsit a gyerekemnek érzem. Bár én nem lakom ott, mégis mindegyiket a szívügyemnek tekintem. Fontos számomra, hogy legyen új tető, ami nem ázik be, új szigetelés, ami a fűtési számlában csökkenést eredményez, mert érdemben ilyen célokért dolgozunk együtt a lakóközösségekkel. A közös képviselet egy szolgálat, aki máshogyan gondolja, nem erre a pályára való. Bennem mindig is volt segítő szándék. Megtaláltam azt a munkát, amiben mindent odaadhatok magamból.

Szívből kívánok sok sikert Tünde! Köszönöm a beszélgetést!

 

 

 

Hirdetés