Hirdetés

Polgármesterként is legfontosabb számomra a család - beszélgetés Dr. Bónáné Dr. Németh Katalin polgármesterrel

Kihívásokkal teli nyár után beszélgettünk dr. Bónáné dr. Németh Katalin polgármester asszonnyal, aki őszintén mesélt nekünk az elmúlt időszak kihívásairól, Csornáról, a legfontosabb értékekről az életében és a következő hónapok feladatairól.

Hirdetés

Polgármester asszony, itt a szeptember, izgalmas nyár van mögöttünk, jutott azért idő pihenésre is?

Nem a pihenés szó az, ami most leginkább eszembe jut az idei nyárról, sokkal inkább, hogy az ember mindig új kihívásokkal szembesül, amelyek olykor édes terhek, máskor pedig megoldandó problémák. Annak igazán örülök, hogy Csorna városában számos örömteli esemény történt, amelyekre együtt lehetünk büszkék, mi csornaiak. Nemrég ért véget a Városnapok két napos programunk, amelyen soha ennyien nem vettek még részt. Megteltek az utcák, a terek, és nagyon jó hangulatban generációk szórakoztak együtt a programon. Ugyanez mondható el a II. Fröccsnapokról is. Ezek olyan közösségteremtő események, amelyeken kicsik és nagyok jól érezhették magukat, én magam is örültem a sok értékes beszélgetésnek, a rengeteg mosolygós arcnak és annak, hogy igazán él és pezseg Csorna. Nagy öröm, hogy átadhattuk a Csatármajori, majd a Földszigeti új játszótereket a két városrészi, igazán összetartó kis közösségeknek, illetve a napokban az új bölcsődénk is megnyitotta kapuit, melynek nevét közösen választottuk ki a csornaiakkal. A Csornai Mosolyvár Bölcsőde nagy szeretettel várja a legkisebbeket, akik igazán bájos környezetben tölthetik el a mindennapjaikat, a szülők pedig a legjobb kezekben, biztonságban tudhatják legféltettebb kincseiket.

Ha már a legféltettebb kincsek, Polgármester asszony facebook oldalán láttuk, hogy a lánya, Klári életében is fontos események történtek…

Májustól kezdődően együtt izgultunk mi is azokkal a családokkal, akiknek gyermeke érettségi előtt állt. Klári nagyon jól vette az akadályokat és a sikeres érettségit követően egyetemi felvételt nyert Győrbe. Ez egyrészt büszkeséggel tölt el, másrészt pedig édesanyaként az örök aggódás időszakát jelenti majd számomra, miközben Peti fiam is épp a tinédzserkor minden szépségét és nehézségét éli meg,  annak mélységeivel és magasságaival együtt. Őt is mindenben támogatjuk. A gyermekeim a polgármesterséggel járó, irányukba irányuló nagyobb figyelmet is igyekeznek helyén kezelni, ami nyilván nem  könnyű nekik.

Az Ön tapasztalatai szerint milyen kihívásokkal szembesülnek  a mai tinédzserek?

Azt látom, hogy a mai felgyorsult világban az ”okos eszközök” és különösen a közösségi média rengeteg veszélyt rejt az önmagukat kereső fiatalok számára, nem is beszélve az ebben a korban mindenkit utolérő szerelemről, amely olykor keserű, máskor pedig édes. Nagyon oda kell figyelni arra, hogy kivel kerül kapcsolatba a gyerek, milyen hatások érik. Én polgármesterként is elsősorban édesanya vagyok, a gyermekeim a legfontosabbak számomra. Így ez a nyár nem a nyaralásról, sokkal inkább a család fontosságáról, valamint a várossal kapcsolatos teendőkről szólt. Itthon, a családban nagy beszélgetéseken, közös sírásokon és nevetéseken vagyunk túl, a városban pedig sok izgalmas esemény történt. Mindannyian sokat kaptunk és sokat adtunk, ami talán még inkább megerősített minket a saját kis közösségeinkben, családként és a csornaiak nagy családjaként is.

Mi nyújt mégis kikapcsolódást a mindennapok kihívásai közepette?

Jó zene, különösen rockzene rajongó vagyok, így akár családdal vagy barátokkal, de több hatalmas élményt jelentő magyarországi koncerten is részt vettem. A férjemmel más a zenei ízlésünk, ezért ő rock koncertekre nem nagyon jár velem, de a nagy beszélgetések a kertünkben, illetve a közös filmnézések éppúgy kikapcsolnak vele, mintha valahova elutaznánk. A családnál semmi nem fontosabb, így ezúttal a szokásos nyaralás nélkül is elég sokszínűre sikeredett ez a nyár, annak minden nehézségével és szépségével együtt. 

10 éve vezeti Csorna városát, a csornaiak mindig Ön mellett állnak a választásokon. Mi motiválja?

Ahogy korábban is mondtam, nagyon fontosnak tartom, hogy az ember jó közösségekhez tartozzon. Számomra Csorna egy nagy család. Ismerem a csornaiakat, ők is ismernek engem, ezért is tartom fontosnak, hogy mindig őszinte legyek velük, még ha néha temperamentumosra is sikerül ez az őszinteség. A városért és az itt élőkért való tenni akarás a fő motivációm, ezt elfogadja a családom, hiszen tudják, hogy ügyvédként is azért dolgoztam, hogy segítsek azokon az embereken, akik elvesznek a jog útvesztőiben. Csorna szépen fejlődik, ami a csornaiak tehetségének és szorgalmának  köszönhető. Fontos, hogy meg tudjuk valósítani azokat a kéréseket, amelyeket a csornaiak fogalmaznak meg irányunkba, ehhez a kormány, képviselőnk, a "mi Gyopink", valamint a premontreiek támogatását is folyamatosan élvezzük. Fontos mérföldköveken vagyunk túl közösen az itt élőkkel, de van még mit tenni. Sőt, azt gondolom, hogy egy ilyen csodás kisvárosban mindig lesz mit tenni. Én pedig tevékeny ember vagyok, aki hisz a közösség erejében és abban, hogy Csorna igazán élhető és méltó otthona az itt élőknek. Ezt szeretném a jövőben is erősíteni, hiszen érzem az emberek szeretetét és bizalmát, amellyel irányomba fordulnak.

Mik a következő hónapok feladatai? 

Büszkék lehetünk rá, hogy a COVID, a háború, és a gazdasági nehézségek ellenére Csornán gyakorlatilag nincsen munkanélküliség. Ha pedig munka van, az emberek is kiszámíthatóbb életet élhetnek, erre vigyáznunk kell a jövőben is, ezért fejlesztjük folyamatosan az ipari parkunkat és ezért alakítottuk ki a vállalkozásokat is segítő szolgáltató házat. A termálfürdő fejlesztés vége felé közeledik, boldog vagyok, hogy jövő nyáron már a megújult strand várhatja az érdeklődőket. Nagyon sokszínű és izgalmas ez a régóta várt beruházás, amellyel a csornai és a rábaközi családok minden tagját szeretnénk megszólítani, a legkisebbektől a szépkorúakig mindenki megtalálja majd a maga kikapcsolódási lehetőségét az új fürdőben. Lesznek nyitás előtti programok is, sőt, ismét kérjük majd a csornaiak véleményét egy-egy izgalmas kérdés eldöntésében. Emellett pedig folytatjuk az utcák megújítását, a város intézményhálózatának színvonalas működtetését, közterületeink karbantartását és megszépítését, a csapadékvíz-elvezetést, de megújul az Erzsébet királyné utca, az Idősek Otthona, továbbfejlesztjük a Vilmos Parkot és tekepályával is gazdagodik városunk. Nagyon fontos, hogy a méltatlan kivitelezői hozzáállás miatt félbeszakadt építkezés is befejeződjön a tanuszodában, ebben nagyon számítunk a kormány hatékony segítségére.

Jövőre választások lesznek, mire számít Csornán?

Ennyire nem rohannék még előre, hiszen - ahogy az előbb is soroltam - jövő júniusig még sok feladat áll előttünk. Egyelőre hivatalosan még jelöltek sincsenek a jövő évi választásokra, így most inkább az előttünk álló időszakra koncentrálnék, együtt a csornaiakkal, hogy továbbra is a megkezdett úton, a fejlődés útján haladjunk tovább. Nagyon büszke vagyok arra, hogy városunk lakói azt közvetítik irányomba, hogy jó Csornán élni! Köszönet nekik és valamennyi, a városért tevékenykedő embernek!

 

 

 

Hirdetés