Hirdetés

Műtárgyak láttak napvilágot Kapuváron

Egy közel 100 éves Betlehemet rejtett a kapuvári Rábaközi Muzeális Kiállítóhely raktára. De nem ez az egyetlen kincs, amit most elsőként tekinthetnek meg az érdeklődők.

Cikkben banner 1 - 468x60px kek
Hirdetés

Január elsejétől minden hónapban másik műtárgyat állítanak ki az intézményben, amelyek eddig nem kerültek a nyilvánosság elé. A bemutatósorozat ünnepi előzetese egy 1930 körül készült Betlehem december 15-ig látogatható a múzeumban.

Az Általános leltárkönyvben olvasható, hogy a műtárgy Veszkényből került be a Rábaközi Muzeális Kiállítóhely Néprajzi Gyűjteményébe, melyet az intézmény alapítója Faragó Sándor 1983-ban vett leltárba és azóta a raktárban pihent.

- A házilag barkácsolt, hordozható Betlehemet egy veszkényi gazda, Epergyes Ferenc készítette. A nádfedeles építmény fa vázát karton oldalak borítják, körberakva képeslapokból kivágott szentképekkel, illetve saját kézzel rajzolt alakok díszítik belsejét. A veszkényi honismereti táborba az ország számos pontjáról érkeztek főiskolás fiatalok, akik régiségek gyűjtésével foglalkoztak. Ők bukkantak rá az értékes műtárgyra és ajándékozták a múzeumnak. - mesélte Varga Izabella az intézmény tárlatvezetője.

Az 1960-ban alapított Rábaközi Muzeális Kiállítóhely 2011-ben állította fel állandó kiállítását, címe „Kapuvár anno… Fejezetek a város és környéke történetéből” címmel. Az ide látogatók termenként haladnak előre az időben, és ismerik meg a különböző korszakok emlékeit, a régi idők tárgyait. A folyosón végighaladva láthatjuk a természeti környezetet és a régi avar kori emberek néhány használati tárgyát. Az első, történelmi teremben a legrégebbi tárgyi emlékeket tekinthetjük meg. A polgári szoba már a kiegyezés korszakát idézi, az 1900-as évek paraszti életmódját pedig a tiszta szoba mutatja be, amely most a kornak megfelelő karácsonyi hangulatot idéz sok érdekességgel. Ezt követően a díszítőművészetet láthatjuk, előtérben a kapuvári népviselettel, amely a 19 és 20-dik század fordulóján élte virágkorát.

 

 

Hirdetés