Hirdetés
Így lesz tökéletes a főtt tojás
Egyszerűnek tűnik, mégis el lehet rontani. Ha kevés ideig főzöd, folyékony marad a sárgája, ha viszont túl sokáig, kiszárad és porhanyós lesz.
Így lesz tökéletes a főtt tojás
Az egyik legbosszantóbb probléma, amivel tojásfőzéskor szembesül az ember, az a tojás héjának megrepedése. Ennek elkerülése érdekében a vizet fokozatosan kell felmelegíteni és lehűteni. Ha a hűtőből kivett tojást nyakon öntjük forró vízzel, a héj nagy eséllyel megtörik. Ez fokozottan igaz a régibb tojásokra, mivel azokban több levegő van, így a hirtelen hőváltozás hatására megnövekszik a belső nyomás, kirobban a levegő és megreped a héj. A tojásokat kanál segítségével tedd a vízbe, mert ha megütődik, az is repedéshez vezethet.
Ha a tojásokat a hűtőből veszed ki, a főzést hideg vízben kezdd el. Amennyiben szoba-hőmérsékletű tojásokról beszélünk, a főzővíz lehet meleg. A víz hőfokán kívül a mennyiség is döntő: a tojásokat mindig annyi vízben főzd, amennyi ellepi őket!
Miután belehelyezted a tojásokat, várd meg, míg felforr a víz, majd vedd alacsonyabb lángra, és hagyd bugyogni. A keménytojáshoz a tojásokat legalább 10 percig kell főzni, de ha szereted, amikor folyós a közepe, ennél kevesebb idő is elég. A héjas tojások a hűtőben napokig biztonságosan tárolhatók.
Bizonyos receptekhez fontos, hogy a főtt tojásod vizuálisan is esztétikus legyen. Ezt a pucolás gyakran romba tudja dönteni, ezért az sem mindegy, hogyan kezdj neki. Már a víznél érdemes előregondolkodni, és rakni egy kevés ecetet és sót a vízbe - ettől könnyebben pucolható lesz.
A tíz perc leteltével öntsd le a tojásról a forró vizet, majd fokozatosan hűtsd le. Figyelj, hogy ne melegedjen át a víz, máskülönben a tojás önmaga hőjétől tovább fő. Akkor vedd ki, amikor már a víz, a tojás és az edény is lehűlt.
Ezt követően várj még 8-10 percet a pucolással. Nagy felületen törd meg, érdemes például vágódeszkán vagy konyhapulton görgetni. Hámozásnál a belső hártya mentén húzd le a héjat.