Hirdetés

Kiderült, valójában ezért teszik ránk a kutyák a mancsukat

Egy kutyatartó számára örök kérdés, hogy kedvence bizonyos viselkedéseivel mit szeretne üzenni, hiszen természetes, hogy a legjobbat szeretnénk nyújtani négylábú barátunknak. Ehhez azonban nem árt, ha gazdiként nyitottak vagyunk kutyánk sajátos kommunikációjára, de legalábbis megpróbáljuk megfejteni azokat a szokásokat, melyek visszatérőek a mindennapi együttélés során. Ilyen például a farok csóválása, a bánatos kutyaszem vagy a mancsozás, melyről nem is gondolnánk, hogy egyszerre akár több dolgot is kifejezhet.

Hirdetés
  • A kutyák kommunikációja csupa rejtély, de igenis megtanulhatjuk olvasni.
  • Ahogy sok más viselkedésforma, úgy a mancsozás is elsősorban a szeretet kifejezése.
  • Ennyi mindent jelenthet még, ha kedvencünk ránk teszi a mancsát.

Ennyi mindent jelenthet még a mancsozás
Alább összegyűjtöttük, szakértők szerint mi mindent jelenthet még a mancsrátétel a kutyák kifejezéstárában.

1. Figyelemfelkeltés
A szereteten túl a másik leggyakoribb ok, amiért kutyusunk lazán ránk helyezheti a mancsát, hogy a fizikai kontaktussal azonnal felkeltse figyelmünket. „A kutyák megismétlik azokat a viselkedéseket, amelyekkel elérhetik azt, amit akarnak” – magyarázza a nyilvánvalót Valerie Balwanz.

Tehát az emberhez hasonló módon a kutya is, ha megtanulja, hogy birizgálással felkeltheti figyelmünket, akkor egyre többször gyakorolni fogja a jól bevált taktikát.

2. Szüksége van valamire
A figyelem mellett gyakran jutalom is jár bizonyos viselkedésformákért, és ezt természetesen négylábú barátaink is jól tudják. Egy kis jutalomfalatért, játékért, sétáért vagy simogatásért cserébe nem nagy fáradtság a mancsozás, de vajon miért éppen ezt a módját választják annak, hogy megkapják, amire szükségük van?

A szakértők szerint e mögött tudatos tanulási folyamat áll. Valószínűleg adódott már arra példa, hogy kedvencünk így jutott hozzá a mennyei csemegéhez. Nem hibáztathatjuk hát, hogy újra és újra ehhez a trükkhöz folyamodik. 

3. Unalom
A gazdinál nem csupán finom falatok, de szórakoztató játékok is lapulnak, tehát könnyen lehet, hogy kutyánk épp unatkozik, és ezekhez szeretne hozzájutni a trükkös mancsos módszerrel. Ha úgy vesszük észre, hogy a mancsozás egy idő után már rendszeres, és felismerhető kérésekhez kötődik, akkor akár tudatosan is a reakcióhoz igazíthatjuk a napi tevékenységeket. Időzítsük a játékot vagy a sétát arra az időszakra, amikor a legtöbbször kapunk ilyen típusú jelzéseket, válaszolva kutyánk szükségleteire.

4. Szorongás
Bár bizonyos körülmények között normális a manccsal való kommunikáció, túlzott használata a kutya szorongásának jele is lehet. Hozzánk hasonlóan előfordulhat, hogy kedvencünk nyugtalan és frusztrált, a túl sokszor használt mancsozás pedig az egyik leggyakoribb módja a szorongás, a stressz kifejezésének.

Hogy felmérjük a mögöttes okokat, a szakértők azt javasolják, vizsgáljuk meg a kutya további testbeszédét. Keressük a finom jeleket a behúzott faroktól a hátraszorított füleken át az ásításig!

Könnyen lehet, hogy mancsával kutyusunk menedéket keres nálunk, esetleg segítségre, támogatásra lenne szüksége.

5. Éhség
Amennyiben azon kapjuk kutyánkat, hogy köröz, ugat, bökdösi a tálkáját vagy bámul a semmibe, akkor arra gyanakodhatunk, hogy elérkezett az etetés ideje. Ha ezeket a jeleket a mancsozással együtt tapasztaljuk, szinte biztosak lehetünk benne, hogy négylábú barátunk vacsorát követel, de legalábbis megpróbálja felhívni a figyelmünket arra, hogy egyszerűen éhes.

Rebecca Forrest szerint azonban, ha a mancsozás rendszeresen étellel kapcsolatos, akkor jobban tesszük, ha nem válaszolunk az ingerlésre. „Ha megengedjük a kutyának, hogy ő döntse el, mikor van etetés, túlsúlyossá válhat, ez pedig hatással lesz az egészségére” – figyelmeztet a szakértő.

 

 

Hirdetés